TAITEEN KOHTAAMISPISTEITÄ 20.9.–25.11.2012

Olet tässä: Etusivu / Rovaniemen taidemuseo / Näyttelyhistoria / TAITEEN KOHTAAMISPISTEITÄ 20.9.–25.11.2012
Schjerfbeck.jpgHelene Schjerfbeck, haavoittunut sotilas

Pohjolan Osuuspankin 90-vuotisjuhlanäyttely. Kuinka suomalaisen kultakauden taide kohtaa nykytaiteen? Joskus on mielenkiintoista saattaa yhteen asioita, jotka ensi näkemältä ovat hyvinkin erilaisia. Voivatko nämä kaksi taiteen aikakautta sijoittua samaan tilaan ja jopa keskustella keskenään? Korundin näyttely Taiteen kohtaamispisteitä esittelee Pohjola Pankin Taidesäätiön kokoelmasta teoksia, jotka pyrkivät kuromaan ajan sillan ja ylittämään oman genrensä rajat.

Näyttelyn esitteleminen Korundissa on erityisen antoisaa, koska museo on tunnettu nykytaiteestaan. Korundin näyttelytilassa kultakauden teoksia voidaan tarkastella nykytaiteen perinteen kautta, huomata Helene Schjerfbeckin tai Albert Edelfeltin teoksien sommitelmallinen modernius tai löytää Pekka Halosen siveltimenjäljestä samoja luonnon abstrahoituja yksityiskohtia kuin mitä Jukka Mäkelän teoksissa on.

Näyttelyn teoksissa luonto tarjoaa linkin menneestä nykypäivään. Se on ollut monelle taiteilijasukupolvelle ehtymätön aiheiden lähde. Vuosisadan takaisissa luontokuvauksissa maisemallinen monumentaalisuus on usein mukana, mutta aiheelleen tai teosnimelle alisteisena. Maisemaa on käytetty ihmisen käden jäljen kehystäjänä, tarinan taustoittajana ja jopa mielenmaiseman tulkkina. Maisemalliset yksityiskohdat ovat maalauksissa toki voimakkaasti läsnä ja poimittavissa veden pyörteestä, kuun kelmeästä valosta tai kesäpäivän pilvimuodoista.

Nykytaiteen tekijät ovat jatkaneet luonnon aiheiden tutkimista, mutta käsittelyssään redusoineet maisemasta kaiken epäolennaisen. He ovat nostaneet luontoaiheen päärooliin. Maisema tai sen yksityiskohta tuodaan teoksissa pelkistettynä ja suurikokoisena esiin, joko täysin abstraktina muotona tai hyvin paksuna ja fyysisenäkin kerroksena. Tällöin ihminen on aiheena poistunut eikä myöskään määritä maiseman mittakaavaa. Ihmistä tarvitaan katsojana ja tulkitsijana, jatkamaan osaltaan eri-ikäisten tulkintojen kerroksellisuutta.

Pohjola Pankin Taidesäätiön n. 3 500 taideteoksen kokoelma on kattava esitys suomalaista taidehistoriaa. Kokoelmassa on maalauksia, veistoksia ja grafiikkaa 1800-luvun puolivälistä nykypäivään. Taidesäätiö täydentää jatkuvasti kokoelmaansa hankkimalla teoksia suomalaisilta nykytaiteilijoilta. Teokset ovat esillä OP-Pohjolan toimitiloissa sekä työntekijöiden että vierailijoiden virkistykseksi. Teoksista tehdään vuosittain omia näyttelyitä museoihin ja yhteistyökumppaneiden tiloihin, niitä myös lainataan teemanäyttelyihin talon ulkopuolelle. Näyttelyn kuraattorina toimi Nina Robbins.


Opastetut kierrokset joka sunnuntai klo 12.00.
Näyttelyyn liittyy Lapin yliopiston taidehistorian professori Tuija Hautala-Hirviojan pitämä luento Suomen kultakauden taiteesta keskiviikkona 31.10. klo 18.00.

TERVETULOA!

Kuva: Hugo Simberg, Kaksihaarainen puu.