SOIVA KUVA - Tapio Lötjönen, Juan Antonio Muro ja Tapani Tamminen 13.9.13-12.1.2014

Olet tässä: Etusivu / Rovaniemen taidemuseo / Näyttelyhistoria / SOIVA KUVA - Tapio Lötjönen, Juan Antonio Muro ja Tapani Tamminen 13.9.13-12.1.2014
Soiva kuva_uutinen1.jpg

Taide saa inspiraationsa usien musiikista. Tässä näyttelyssä musiikki on merkittävässä osassa – näyttelyn taiteilijat Tapani Tamminen, Tapio Lötjönen ja Juan Antonio Muro ovat kuvataiteen ohella myös musiikin ammattilaisia.

Korundissa esitellään pääasiallisesti kahta taidemuotoa, kuvataidetta ja musiikkia. Näitä silmin ja korvin aistittavia taiteenaloja ei tarvitse selittävää puhutun tai kirjoitetun kielen avulla, vaan ne toimivat itsessään myös kansainvälisesti. Tämä luo oman mielenkiintoisen piirteen kulttuuritalon luonteeseen.

Maalaukset ja veistokset toimivat itsenäisinä vaikka niiden lähtökohtina ovatkin usein olleet sävelteokset tai melodiat. Vaikka puhummekin äänenväristä eri sointujen yhteydessä, ei sen tarvitse merkitä valo- tai pigmenttiväriä. Mutta kuvat saattavat vaikuttaa musikaaliseen taiteilijaan inspiroivasti tai musiikki inspiroi kuvan luomiseen.

Mielenkiintoista on, että kuvataide maalauksena tai veistoksena on staattista, kun taas musiikki liikkuu ajassa. Kuvataiteen äärelle on hyvä pysähtyä kuuntelemaan musiikkia. Katse kulkee paikallaan pysyvän kuvan eri kohdissa ja saattaa saada aikaan liikkeen tunnun. Musiikki vie kuvaa eteenpäin ja päinvastoin.

Näyttelyssä voi pohtia kuvan ja musiikin kohtaamispisteitä monelta suunnalta kolmen kuvataiteilijan ja samalla muusikon johdattamana.