NATURE FORTE 26.5.2011–11.3. 2012

Olet tässä: Etusivu / Rovaniemen taidemuseo / Näyttelyhistoria / NATURE FORTE 26.5.2011–11.3. 2012
Korundi_Nature_Forte_05.jpg

Korundin avajaisnäyttely on saanut nimekseen NATURE FORTE joka kuvaa luonnon ja ihmisluonteen voimia ja viittaa samalla musiikkitermiin forte – voimakkaasti.

Sali Y3_Nature_Forte_uutisen sisällä.jpgNatureForte näyttely koostuu Jenny ja Antti Wihurin rahaston taidehankinnoista vuosilta 2002 – 2011.  Avajaisnäyttelyn arkkitehtuurin on suunnitellut Mika Väisänen, arkkitehti SAFA.

Kokonaisuus on vahvasti luontoläheinen mutta kuvaa myös suomalaisen nykytaiteen luomisvoimaa varsin monipuolisesti. Tunnelma vaihtelee eri tilojen näennäisestä rauhallisuudesta dramaattisiin tapahtumiin, kuten Pekka Jylhän teoksesta ”Valon tuoja” Markus Copperin installaatioon ”Kursk”.

Luonnon erilaiset ilmiöt kohtaavat Riitta Päiväläisen jäätyneissä vaatteissa ja Sandra Kantasen utuisissa rantamaisemissa. Luonnon kiertokulku kasveineen ja eläimineen on ollut kautta aikojen taiteilijoidemme inspiraation lähteen ja se nähdään tässäkin näyttelyssä. Mutta myös ihmiselämän vaiheet aina Anssi Törrösen vauva-maalauksista Tommi Toijan isopäisten, luonnossa liikkuvien poikien ja Stiina Saariston rehevien mies- ja naishahmojen kautta aina Kari Cavenin ”Mummojen muisto”-veistokseen kertovat omaa tarinaansa erilaisista elämää heiluttelevista voimatekijöistä.

JAW_2420.jpgMaaria Wirkkalan Venetsian biennalessakin nähty teos ”Found a Mental Connection” vuodelta 1998 on tänä päivänä sanomaltaan mitä ajankohtaisin.  Kantaaottavaa reagointia voi löytää vaikka Janne Räisäsen tai Samuli Kontion maalauksista. Humoristisemmin elämään ja luontoon suhtautuvat mm. Tapani Kokko tai Antti Louhisto veistoksissaan. Annu Vertasen, Marianne Uutisen, Juhani Tuomisen tai Kari Huhtamon abstrakti kuvailmaisu johdattaa ajatuksia erilaisiin tunnelmiin ja mielentiloihin.

Näyttely NATURE FORTE – Luonnon voimia on hyvin monipuolinen ja aihetta monelta kannalta lähestyvä. Oikeastaan kaikki taide voitaisiin liittää kyseisen otsikon alle, sillä kaikkeen luovaan toimintaan liittyy voimia ja kaikki voima on peräisin luonnosta.  Näyttelyn nimi pohjautuu kuitenkin uuden kokoelmaluettelon tekstiin, jossa Timo Valjakka haastattelee Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelman kartuttajia Leena Peltolaa ja Jukka Mäkelää. Siinä Peltola ja Mäkelä kuvaavat pohjoisuuden vaikutusta kokoelman karttumiseen ja siihen, miten pohjoisen luonnon voima kuvastuu jollain alitajuisella tavalla teosten valikoitumisessa kokoelmaan. Esitti teos luontoa, ihmistä tai vaikka täysin abstraktia aihetta, sen yhteys tähän kokoelman pohjoiseen kotiin on sopiva.  Tekstissä esiintyvät taiteilijat ja teokset ovat vain harvoja esimerkkejä NATURE FORTE -näyttelyn runsaasta tarjonnasta.

Hilkka Liikkanen
näyttelyn kuraattori

JAW_2355_00.jpg   Helavalkea.jpg   JAW_2445_00.jpg
1. Anssi Törrönen, Maalaus, 2001
2. Pekka Kauhanen, Helavalkea, 2006
3. Tommi Toija, Pikku pelkuri, 2003

Voit katsoa näyttelyn teokset myös Rovaniemen taidemuseon cumulus-sovelluksessa. Klikkaa Nature Forte -kategoriaa. Sovellukseen pääset alla olevasta linkistä.