LUMIPALLOEFEKTI 2 - Puolen Suomen biennaali 12.6.–28.9.2014

Olet tässä: Etusivu / Rovaniemen taidemuseo / Näyttelyhistoria / LUMIPALLOEFEKTI 2 - Puolen Suomen biennaali 12.6.–28.9.2014
lumipallo_metsanv.jpg

Lumipalloefekti on taidebiennaali, jossa esitellään Lapin ja Oulun alueella toimivien taiteilijoiden teoksia. Näyttely on monimuotoinen otos tämän hetkisestä pohjoisesta nykytaiteesta.

Pohjois-Suomessa toimivat taidemuseot käynnistivät vuonna 2012 alueellaan kiertävän biennaalin, jonka järjestäjänä vuonna 2014 toimii vuorollaan Rovaniemen taidemuseo. Näyttely on esillä Rovaniemen taidemuseossa, Korundissa ja Arktikumin gallerioissa. Näyttelyn kuraattoriksi on kutsuttu helsinkiläinen kuraattori, FM Laura Köönikkä, joka vastikään perusti Helsinkiin taidepalveluja tarjoavan toimiston Finnish Art Agencyn.

”Alueellisesti määritelty ja paikalliseksi mielletty taide ei eroa taiteen kansainvälisillä esiintulopaikoilla näytteille asetetusta taiteesta, päinvastoin. Globaali taide on aika lokaalisti syntynyttä ja sen paikallisesti vahvat juuret tekevät siitä kiinnostavaa ja omaperäistä. Biennaalin tavoitteena halua löytää juuri pohjoisen persoonallisimmat teokset ja taidetta, joka huomioarvollaan ja merkityksellään kääntäisi katseemme etelästä pohjoiseen.” toteaa biennaalin kuraattori Laura Köönikkä.

WihuriEfekti on uusi pohjoinen taidepalkinto. Jenny ja Antti Wihurin rahasto myöntää WihuriEfekti 2014 -palkinnon yhdelle Lumipalloefekti 2 – puolen Suomen biennaali -näyttelyn taiteilijalle. Palkinnon suuruus on 5.000 € ja palkittavan taiteilijan valitsevat näyttelyssä olevien teosten perusteella Jenny ja Antti Wihurin rahaston taideasiantuntijat taidemaalari Jukka Mäkelä ja dosentti Liisa Lindgren. Ensimmäinen WihuriEfekti - palkinto myönnetään taiteilija Kaija Kiurulle teoksesta ”Lost Lives”. Jyry kiittää teoksen vaikuttavaa visuaalista vahvuutta. Ajankohtainen teos puhuttelee lempeästi, mutta pysäyttävästi inhimillisestä kärsimyksestä maailmanpolitiikan kriiseissä.

Rovaniemen taidemuseo tuottaa näyttelyn yhteistyössä pohjoisten taidemuseoiden sekä Taiteen edistämiskeskuksen Lapin- sekä Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun aluetoimipisteiden kanssa. Vuonna 2012 biennaalin järjesti Oulun taidemuseo ja Lumipalloefekti 3:n järjestävät Kemin ja Aineen taidemuseot yhdessä vuoden 2016 aikana.