LAPIN TAIKA 10.2.–13.5.2012

Olet tässä: Etusivu / Rovaniemen taidemuseo / Näyttelyhistoria / LAPIN TAIKA 10.2.–13.5.2012
uutiskuva_palsa.jpg

Näyttelyssä nähdään Lappi-aiheista taidetta 1800-luvulta nykypäivään.

Ateneumin tuottama Lapin taika -näyttely tarkastelee suomalaisen kuvataiteen välittämiä mielikuvia Lapista. Esillä on teoksia, jotka joko kuvaavat Suomen Lappia, ovat syntyneet sen innoittamina tai joissa on aiheena Lappi ja alueen kulttuuri. Teoksista osa on tehty paikan päällä, osa puolestaan on syntynyt muualla. Näyttelyn taiteilijoihin kuuluu niitä, jotka ovat syntyneet ja eläneet Lapissa, taiteilijoita, jotka ovat muuttaneet Lapista etelään tai etelästä Lappiin. Mukana on teoksia myös taiteilijoilta, jotka eivät ole koskaan edes käyneet pohjoisessa. Esillä on noin neljänkymmenen taiteilijan teoksia 1800-luvun alusta aina tähän päivään asti. Mukana on maalaustaidetta, grafiikkaa, veistoksia sekä valokuvia.

Millainen on Lapin taika? Onko se pelkkä klisee ja hurahtaneiden horinoita? Näyttelyn kuraattori, Ateneumin taidemuseon johtaja Maija Tanninen-Mattila antaa oman vastauksensa. "Minusta se on sekä fyysinen että henkinen kokemus. Lapin luonto ja etäisyydet saavat tuntemaan ihmisen pienuuden. Siellä k aikki turha karsiutuu pois." Tanninen-Mattila on itse oppinut Lapissa käydessään suhteellisuudentajua ja toivoo, että samanlaisia oivalluksia syntyisi myös näyttelyn kävijöille. "Yksi lähtökohta on ottaa kantaa siihen, miltä Lappi tuntuu ja miten se menee ihon alle." Sellainen tekijä on esimerkiksi valo, joka on eri taiteilijoiden teoksissakin yksi yhteinen teema. Miten on kuvattu pimeyttä ja sinisiä hetkiä, miten kirkkaita kesäöitä tai revontulia? 

Ateneum on julkaissut näyttelyn yhteydessä runsaasti kuvitetun kirjan, jonka asiantuntija-artikkelit valottavat Lappi-teemaa laajasti. Kirjan ovat toimittaneet Riitta Ojanperä ja Anu Utriainen. Kirja ilmestyy suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Lapin taika -sivusto ja ääniopas
Lapin taika -verkkosivuilla esitellään teksteinä ja äänioppaina kaksitoista Lappi-aiheista teosta, jotka edustavat eri aikoja, tekniikoita ja tyylisuuntia. Sivusto äänioppaineen on toteutettu neljällä kielellä: suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja pohjoissaameksi. Äänioppaat löytyvät teosesittelyjen jälkeen sivun alalaidasta.

Kuva: Helena Junttila, Naaraskarhu, 1997. Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelma, Rovaniemen taidemuseo