Kauan kadoksissa ollut François-Auguste Biardin maalaus Ludvig Filip saapuu Nordkapille (1841) ei saavukaan Rovaniemelle

Olet tässä: Etusivu / Info / Korundiuutiset / Kauan kadoksissa ollut François-Auguste Biardin maalaus Ludvig Filip saapuu Nordkapille (1841) ei saavukaan Rovaniemelle

Rovaniemen taidemuseon näyttely jää ilman odotettua teosta Ludvig Filip saapuu Nordkapille (1841) Pietarista. Kauan kadoksissa olleen maalauksen lainaamiseksi on molemmissa museoissa tehty suunnattomasti töitä, mutta Rovaniemen taidemuseo sai pääsiäisviikolla vahvistuksen Arktisen ja Antarktisen museon intendentiltä, että teoksen kuntotarkastuksessa on tullut esiin seikkoja, jonka vuoksi teoksen lainaaminen museon ulkopuolelle ei ole suotavaa.

Biard_Pietari.jpgVuonna 1839 Biard matkusti Orléansin herttuan ja Ranskan viimeisen kuninkaan Ludvig Filipin jalanjäljillä Lapissa vuonna 1839 ja maalasi yli 50 vesiväriluonnosta pohjoisen maisemista ja saamelaisten elämästä. Luonnosten perusteella Ludvig Filip tilasi myöhemmin häneltä kolme suurta öljyvärimaalausta itsestään nuorena miehenä seikkailemassa Lapissa.

Niistä kaksi, Orléansin herttua nauttii vieraanvaraisuutta saamelaiskodassa ja Orléansin herttua laskee Äijänpaikan kosken ovat esillä Rovaniemen näyttelyssä. Kolmas tilausteos kuvaa herttuan maihinnousua Nordkapille - hän nojaa pienen purren mastoon muutaman aironvedon päässä Nordkappin rantajäistä.

Kolmas teos on ollut pitkään teillä tietymättömillä. Vuonna 1848 Ludvig Filip syöstiin vallasta, ja hänen taidekokoelmansa hajosi. Kaksi teoksista päätyi Louvren taidemuseon kokoelmiin Versaillesin palatsiin, mutta Nordkapille saapumista kuvaava teos huutokaupattiin vuonna 1865.

Teos osui monien sattumien kautta Arktisen keskuksen tiedetoimittaja Ari Laakson silmään Arktisen ja Antarktisen museon johtajan työhuoneessa Pietarissa. Laakso otatti taulusta kuvan, ja etsi siitä pitkään tietoja. Tyyli muistutti niitä kuuluisia tauluja, joita François-Auguste Biard oli maalannut Lapista ja Laakson otettua yhteyttä Biard-asiantuntijoihin alkoi vahvistua mahdollisuus, että teos todellakin on kauan kadoksissa ollut kolmas tilaustyö. Aitoudesta kielivät teoksen materiaali, koko, aihe, tyyli ja signeeraus.

Teos on kooltaan hieman kahta muuta kookkaampi öljymaalaus (132 x 163 cm) ja se on maalattu Biardin Pariisin ateljeessa samana vuonna kuin kaksi muutakin.

Muut näyttelyn teokset ovat peräisin Nordnorsk Kunstmuseumin kokoelmista Norjasta ja yksityiskokoelmista Suomesta.

Näyttely on esillä 18.6.2017 saakka Korundissa.