KAUDEN KLASSIKKO 11.10.2013–16.2.2014, Gallen-Kallelan Lemminkäisen äiti

Olet tässä: Etusivu / Rovaniemen taidemuseo / Näyttelyhistoria / KAUDEN KLASSIKKO 11.10.2013–16.2.2014, Gallen-Kallelan Lemminkäisen äiti
gallen-kallela.jpg

Lemminkäisen äiti on Akseli Gallen-Kallelan symbolistinen maalaus vuodelta 1897. Se kuvaa kohtausta Kalevalasta. Lemminkäinen oli tapettu ja silvottu, ja ruumiin palat oli heitetty tummaan jokeen, Tuonelan virtaan. Lemminkäisen äiti on haravoinut poikansa ruumiinosat joesta ja ommellut hänet taas kokonaiseksi. Maalauksessa äiti odottaa katse ylös suunnattuna mehiläistä, joka toisi hunajaa Ukko ylijumalan halleista. Hunaja herättäisi Lemminkäisen taas henkiin.

Ateneum ja Rovaniemen taidemuseo toteuttavat yhteistyönä Suomen taiteen klassikkoteosten esittelysarjan Rovaniemellä. Kauden klassikko -sarjassa esitellään Ateneumin kokoelmista Suomen taiteen kultakauden teoksia, suomalaisten rakastamia kansallisia merkkiteoksia. Nyt esittelyvuorossa oleva Lemminkäisen äiti on Akseli Gallen-Kallelan symbolistinen maalaus vuodelta 1897.

Maalauksen ydin on äidinrakkauden kuvaaminen. Gallen-Kallela käytti Lemminkäisen äidin mallina omaa äitiään. Hän kertoi tälle surullisia ja kauheita tarinoita, jotka saivat äidin kasvoille aidon epätoivoisen ilmeen.

dehistorian professori Tuija Hautala-Hirvioja luennoi Alkseli Gallen-Kallelan maalauksesta Lemminkäisen äiti. Lemminkäisen äiti on Akseli Gallen-Kallelan symbolistinen maalaus vuodelta 1897. Se kuvaa kohtausta Kalevalasta. Lemminkäinen oli tapettu ja silvottu, ja ruumiin palat oli heitetty tummaan jokeen, Tuonelan virtaan. Lemminkäisen äiti on haravoinut poikansa ruumiinosat joesta ja ommellut hänet taas kokonaiseksi. Maalauksessa äiti odottaa katse ylös suunnattuna mehiläistä, joka toisi hunajaa Ukko ylijumalan halleista. Hunaja herättäisi Lemminkäisen taas henkiin.

Luentoja keskiviikkoisin klo 18.00
13.11. ja 4.12. Gallen-Kallelan Lemminkäisen äiti / Tuija Hautala-Hirvioja
22.1. Kalevalan taustaa ja vaikutus nykypäivään / Sisko Ylimartimo
12.2. Kalevalan kuvituksia ja kuvittajia Suomessa ja ulkomailla / Sisko Ylimartimo
26.2. Kalevalan naisia kuvataiteessa / Sisko Ylimartimo

Konsertti
14.11. klo 19.00 Lapin kamariorkesterin Kamarikonsertti IV 'Lemminkäisen äidin seurassa’