HILKKA UKKOLA 11.10.–8.12.2013

Olet tässä: Etusivu / Rovaniemen taidemuseo / Näyttelyhistoria / HILKKA UKKOLA 11.10.–8.12.2013
RKK_1283_00.jpg

Hilkka Ukkolan taiteelle on tyypillistä luontoaiheet ja niukka väriskaala. Loppusyksy ja alkutalvi ovat luonnosta inspiroituvalle taidegraafikolle erityisen innostavaa aikaa: värit ja valöörit pelkistyvät ja oksistojen sekä lehtiruotien pitsimäiset struktuurit tulevat esiin. Retrospektiivinen näyttely luo laajan katsauksen Ukkolan tuotantoon.

Rovaniemen taidemuseo esittelee vuosittain ainakin yhden lappilaisen kuvataiteilijan. Vuoden 2013 taiteilija on taidegraafikkona parhaiten tunnettu Hilkka Ukkola (s. 1949). Muoniossa asuva Ukkola on monipuolinen taiteilija. Grafiikan ohella hän on tehnyt öljy-, akvarelli-, pastelli ja lasimaalauksia. Aiheensa hän on saanut ympäröivästä luonnosta, kasveista ja eläimistä, joiden tulkinta osoittaa tarkkaa havainnointikykyä ja piirustustaitoa. Nyt Korundissa esillä oleva näyttely valottaa taiteilijan tuotantoa hänen opiskeluajoistaan aina viimeisiin monotypialla valmistettuihin kasviaiheisiin.

Taiteilija Hilkka Ukkola on kotoisin Sodankylän Yli-Kitiseltä, alueelta, joka jäi Porttipahdan tekojärven alle vuonna 1970. Lukuun ottamatta opiskeluaikoja ja ulkomaan vierailujaan hän on asunut Lapissa koko ikänsä. Luonnossa kulkeminen, luonnon tarkkaileminen ja vedenalaisen maailman tutkiminen ovat osa hänen elämäänsä. Pohjoinen ja arktinen luonto kaikkine vuodenaikoineen onkin ollut tärkeä innoittaja ja kumppani pian 40-vuotisen taidegraafikkouran aikana.

Hilkka Ukkola opiskeli Suomen Taideakatemiassa vuosina 1969–1974. Alkuaikojen teokset olivat pienikokoisia, mustavalkoista ja perinteisin grafiikan menetelmin toteutettuja. Tuolloin keskeisiä aiheita olivat puut ja poron vasat. 1980- ja 1990-luvun myötä koira, kettu, hevonen ja kissa tulivat kuvauksen kohteiksi. Myöhemmin aihepiiri laajeni ja mukaan tulivat korppi, harakka ja kotka. Vähitellen myös sinisen, ruskean ja harmaan eri sävyjä alkoi tulla mukaan. 2010-luvulle tultaessa teosten värimaailma on entisestään rikastunut violetin, punaisen ja vihreän taitetuilla ja murretuilla sävyillä.

Ukkola on vieraillut ja työskennellyt mm. Ranskassa, Unkarissa, Puolassa, Italiassa, Norjassa, Islannissa ja Grönlannissa. Ulkomaanmatkoilla Ukkola on turvautunut vesiväreihin, pastelleihin ja lyijykynään kuvatessaan näkemiään puistoja, vuonoja ja vuoria.

1990-luvun myötä monotypia, jossa painetaan toisin kuin perinteisessä grafiikassa vain yksi ja ainutkertainen vedos, tuli keskeiseksi tekniikaksi. Taiteilijan puutarha Muoniossa tarjoaa paljon aiheita. Erityisesti maatuva ja haurastuva lehti alkoi kiinnostaa häntä. ”Uniikkivedokset kuvaavat lempivuodenaikaani syksyä. Silloin kesän runsaus haurastuu ja murentuu aste asteelta uuden kasvun ravinteeksi. Kasvien muodot herkistyvät pitsiksi kadoten lopulta valkoiseen lumeen. Tämä prosessi on minulle jatkuvan ihmettelyn ja ihastelun aihe,”

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan runsaasti kuvitettu kirja Hilkka Ukkola, Lappilainen taiteilija. Taiteilijan elämänvaiheita ja uraa tarkastelee Lapin yliopiston taidehistorian professori Tuija Hautala-Hirvioja. Kirjan esipuheen on kirjoittanut Rovaniemen taidemuseon johtaja Hilkka Liikkanen. Kirjaa on saatavilla Korundi-kaupasta.