F von Wrightin Taistelevat metsot 28.10.2011–22.1.2012

Olet tässä: Etusivu / Rovaniemen taidemuseo / Näyttelyhistoria / F von Wrightin Taistelevat metsot 28.10.2011–22.1.2012
uutiskuva_taistelevat metsot.jpeg

Valtion taidemuseo ja Rovaniemen taidemuseo aloittavat Suomen taiteen klassikkoteosten esittelysarjan Korundissa. Ensimmäisenä esitellään Ateneumin kokoelmista teos, jonka kaikki suomalaiset tuntevat ja joka monelle suomalaiselle symboloi sekä taidetta että Suomea. Luennot 20.12. ja 10.1.

Rovaniemen taidemuseon oma Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelma on tasokas leikkaus suomalaisesta nykytaiteesta. Vanhempaa taidetta museo esittelee näyttelyiden muodossa harvemmin. Tästä syystä museo on sopinut Ateneumin taidemuseon kanssa ns. ”Kauden klassikko” teossarjan esittelemisestä Rovaniemen taidemuseossa.

Kauden klassikko on teos, jonka kansalaiset tunnistavat monista eri yhteyksistä. Aito teos on yleensä esillä Ateneumissa Helsingissä. Rovaniemen taidemuseo lainaa Ateneumista teoksen, kertoo siitä tekstein ja esitelmin ja tuottaa sen ympärille oppimateriaalia yhdessä Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan kanssa. Teos vaihtuu n. kaksi kertaa vuodessa.

Ensimmäinen Kauden klassikko on Ferdinand von Wrightin teos Taistelevat metsot vuodelta 1886. Teos valittiin, koska se on yksi yleisimmin tunnettu taidemaalaus Suomessa. Teoksesta on tehty lukuisia jäljennös- ja valokuvaversioita, joita monet muistavat nähneensä omalla tai sukulaisensa seinällä. Harva on kuitenkaan päässyt näkemään aitoa teosta.
Teos on esillä 28.10.2011–22.1.2012.

Seuraava Kauden klassikko esitellään Rovaniemen taidemuseossa syksyllä 2012. Teos valitaan tapauskohtaisesti niin, että se on yleisölle aina pieni yllätys.

Kuva Valtion taidemuseon Kuvataiteen keskusarkistosta. Kuvaaja: KKA/Jouko Könönen