Avoimet ovet Museopäivänä

Olet tässä: Etusivu / Info / Korundiuutiset / Avoimet ovet Museopäivänä
Prima Vista, Arto Liiti.jpg

Museoviikkoa vietetään 13.–19.5.2019. Kansainvälistä Museopäivää vietetään lauantaina 18.5.2019 teemalla Museums as Cultural Hubs: The Future of Tradition. Kulttuuritalo Korundiin, Arktikumiin ja Tiedekeskus Pilkkeeseen on Museopäivänä maksuton sisäänpääsy.

KULTTUURITALO KORUNDI
Rovaniemen taidemuseossa on useampi näyttely ihasteltavana museoviikolla. Vielä ehtii tutustumaan ainutlaatuiseen Place of Origin-näyttelyyn, joka esittelee Alaskan nykytaiteen mielenkiintoisimmat ilmiöt ja teokset Anchoragen museon kokoelmasta. Näyttely on esillä 9.6.2019 asti. Vierailevan näyttelyn lisäksi taidemuseossa on esillä Prima Vista – Ensi näkemältä–näyttely, jossa on esillä uutuuksia Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmasta. Kokonaisuus on vahvasti luontoläheinen mutta kuvaa myös suomalaisen nykytaiteen luomisvoimaa varsin monipuolisesti. Nurinkurin–näyttely on leikkisä kokonaisuus, joka on koottu yhdessä Lapin yliopiston kuvataideopiskelijoiden kanssa Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmasta. Näyttely astuu ulos totutusta. Sen aiheet kannustavat ajatusleikkeihin ja itsestäänselvyyksien kyseenalaistamiseen. Teokset saattavat hassutella, mutta niistä voi löytää myös kriittisiä ja ajankohtaisia keskustelunavauksia. Näyttelyistä tuorein on Mustaa valkoisella, jossa vuorottelevat valo ja varjo sekä niiden variaatiot. Mukana on tummia sävyjä raskain teemoin, mutta myös valon tuomaa keveyttä. Prima Vista, Nurinkurin ja  Mustaa valkoisella–näyttelyt ovat nähtävillä pitkälle syksyyn 2019 asti.  

ARKTIKUM
Arktikumissa Lapin Maakuntamuseo järjestää museoviikolla lapsille työpajoja sekä luentotilaisuuden museopäivänä 18.5 klo 12.00. Lapin maakuntamuseon luonnontieteen amanuenssi Jukka Salmela kertoo esitelmässään pohjoisten soiden luonnosta, erityisesti niiden monimuotoisuudesta. Esitelmässä käydään läpi soiden peruskäsitteet, esitellään soiden kasveja ja luokittelua. Tämän jälkeen esitellään parhaimpia paloja lappilaisten soiden häkellyttävästä elonkirjosta.  Luento liittyy Lapin Maakuntamuseossa juuri avattuun AAPA – Pohjoisten soiden kiehtova elämä-näyttelyyn, joka on esillä Arktikumissa 26.1.2020 asti.

Vuoden luontokuvat 2018 ovat esillä Arktikumissa vielä museoviikon ajan su 19.5.2019 asti, joten silloin kannattaa viimeistään tulla katsomaan 40 palkittua luontokuvaa. Kuvat kertovat suomalaisen luonnon moni-ilmeisyydestä, sen näkymistä ja tapahtumista sekä kuvaajien luonnossa kokemista elämyksistä ja oivalluksista.

TIEDEKESKUS PILKE
Tiedekeskus Pilke tarjoaa tutkimusmatkan metsään. Metsät ovat läsnä arjessamme joka päivä - ja tulevaisuudessa yhä enemmän. Pilkkeen vuorovaikutteinen ja toiminnallinen näyttely avaa metsien merkitystä kaikenikäisille vierailijoille mikroskoopin peileiltä metsäkoneen hyttiin ja eräsimulaattorista metsän rentouttaviin vaikutuksiin. Tiedekeskus Pilkkeessä on tarjolla museopäivän kävijöille omatoiminen työpaja, jossa pääsee pohtimaan ilmastonmuutosta ja monimuotoisuutta biotalouden näkökulmasta, sekä tutustutaan puupohjaisiin tuotteisiin. Museopäivänä saa Pilke Shopin kaikista normaalihintaisista tuotteista 20 prosentin alennuksen.

 

MUSEOVIIKON OHJELMA

Kulttuuritalo Korundi avoinna ti–su klo 11–18, Taidetorstaisin klo 18–20
Arktikum avoinna ti–su klo 10–18
Tiedekeskus Pilke avoinna ti–pe klo 9–18, la–su klo 10–16
 

TORSTAINA 16.5 

Klo 18.00–20.00 Taide Torstai, Korundi
Vapaa pääsy Rovaniemen taidemuseon näyttelyihin


LAUANTAINA 18.5

Kansainvälisen museopäivän kunniaksi maksuton sisäänpääsy Korundiin klo 11–18, Tiedekeskus Pilkkeeseen klo 10–18 ja Arktikumiin klo 10–18.

Klo 10.00–18.00 Rovaniemi ennen ja jälkeen tuhon–videoesitys, Arktikum, Polarium–sali
Videoesitys Rovaniemen tuhosta 1944 Polarium
salissa koko päivän

Klo 10.00–18.00 Omatoiminen työpaja, Pilke
Tiedekeskus Pilkkeessä on tarjolla kävijöille omatoiminen työpaja, jossa pääsee pohtimaan ilmastonmuutosta ja monimuotoisuutta biotalouden näkökulmasta, sekä tutustutaan puupohjaisiin tuotteisiin.

Klo 12.00 Esitelmä: Tutkimusmatkoja Lapin soille, Arktikum, Aurora-sali
FT, dos. Jukka Salmela on perehtynyt pohjoiseen luontoon, erityisesti soihin, pienvesiin ja hyönteisiin. Salmela on pitänyt useita yleisöluentoja Lapin luonnon monimuotoisuudesta ja hänet on palkittu mm. Björn Kurtén palkinnolla.

Klo 15.00–16.00 Yleisöpastus Rovaniemen taidemuseon näyttelyihin, Korundi
Maksuton yleisöopastus lähtee Korundin aulasta.

Klo 15.00–17.00 Lapin Tanssiopiston kevätnäytös: Pyörähdys Kesään, Korundi
Näytös Korundi-salissa. Liput 20/10 €.

Lisätiedot:

Korundi info
puh 016 322 2822, info@korundi.fi, www.korundi.fi

Arktikum info
puh 016 322 3260, info@arktikum.fi,
www.arktikum.fi

Pilke Info
puh.
0206 39 7820, pilke@metsa.fiwww.tiedekeskus-pilke.fi