Auri Aholan uusi teos Viehâ saapuu Rovaniemen taidemuseoon

Olet tässä: Etusivu / Info / Uutiset / Auri Aholan uusi teos Viehâ saapuu Rovaniemen taidemuseoon

Rovaniemen taidemuseossa koetaan tammikuussa 2022 monitaiteinen näyttämöteos, kun Inarissa asuva tanssitaiteilija Auri Ahola tuo työryhmänsä Korundiin. 28.1.2022 ensi-iltansa saava Viehâ luo museon saleihin liikkeen, puheen, laulun ja valo- sekä äänitaiteen keinoin portin maailmaan, jossa eri aikoina eläneiden ihmisten kokemat tunteet ja kokemukset kietovat yleisön mukaansa matkalle läpi erilaisten kokemusten.

Viehâ_ei tekstiä_960x540px.png

Teoksen nimi Viehâ on inarinsaamea, ja tarkoittaa suomeksi väkeä. Auri Ahola käsittelee teoksessa menetyksen, luopumisen, yhteisön ja toivon teemoja saamelaiskulttuurin näkökulmasta. Teoksen ydinkysymys on, miten paljon ihminen voi lopulta vaikuttaa asioiden kulkuun suurempien voimien edessä. Kuka päättää, mikä säilyy ja mikä katoaa ajan kuluessa?

Viehâ rakentuu Rovaniemen taidemuseon tiloihin Korundiin, ja se esitetään vain 30 hengen yleisölle kerrallaan. Yleisö kulkee teoksen mukana pitkin taidemuseon tiloja, eikä perinteistä katsomoa ole.

Monitaiteellisen työryhmän esiintyjinä nähdään tanssitaiteilijat Titta Court, Unna Kitti ja Auri Ahola, näyttelijä Eetu Känkänen sekä muusikko Ailu Valle. Valosuunnittelusta vastaa valotaiteilija Jukka Huitila ja äänisuunnittelusta Tuomas Norvio, joka on luonut myös musiikin teokseen yhdessä Ailu Vallen kanssa.

***

Viehân ohjaaja ja koreografi Auri Ahola on monipuolisen uran tehnyt tanssitaiteilija, joka on esiintynyt 17 vuoden urallaan yli 70 teoksessa mm. Kansallisbaletissa, Tero Saarinen Companyssa ja Raekallio Corp. -ryhmässä. Omia teoksiaan Ahola on toteuttanut niin Inarin pakkastalvessa (Jotteeh, 2017) kuin Helsingin kaupunginorkesterin konserttisarjassa Musiikkitalossa (Étude 3, 2020). Ahola on yhdistänyt teoksissaan elementtejä ja teemoja saamelaiskulttuurista nykytanssiin, ja Viehâ jatkaa tätä linjaa.

"Viehâ on minulle omakohtainen teos, vaikkei käsittelekään omaa elämääni”, Ahola kertoo. “Omakohtaisuus tulee siitä, että olen osa suurempaa jatkumoa, jossa elämäntavan ja ympäristön muutos on kohdannut useaa sukupolvea ja aiheuttanut raskaitakin taakkoja.” Aholan henkilökohtainen kokemus korostuu myös teoksen näkökulmassa: “Haluan korostaa sitä, mikä vielä on jäljellä ja elää vahvana - yhtenäisen väen kaiken ylittävää voimaa."

Viehâ toteutetaan yhteistyössä Rovaniemen taidemuseon kanssa. Teosta ovat tukeneet Koneen säätiö ja Suomen kulttuurirahasto.

***

Esitykset
Rovaniemen taidemuseo, Kulttuuritalo Korundi

ke 26.1. ennakkonäytös klo 19
pe 28.1. ENSI-ILTA klo 19
la 29.1. klo 19
su 30.1. klo 15
ma 31.1. klo 14
ti 1.2. klo 19
ke 2.2. klo 19
pe 4.2. klo 19
la 5.2. klo 19
su 6.2. klo 15 (Saamelaisten kansallispäivä)

Osta liput