ARKTINEN ITE 8.6.–29.9. 2013

Olet tässä: Etusivu / Rovaniemen taidemuseo / Näyttelyhistoria / ARKTINEN ITE 8.6.–29.9. 2013
Jukka_Säntti_06.jpgJukka Säntti

ARKTINEN ITE -näyttely luo katsauksen Lapin ja Islannin ITE-taiteeseen ja sen värikkääseen maailmaan. Itseoppineet nykykansantaiteilijat – ITE-taiteilijat – ovat sovinnaisuuksista vapaita oman tiensä kulkijoita.

Toteemipaaluja, tuohilintuja, riikinkukkoja, maalauksia, pahkaveistoksia, kirjontaa … Nykykansantaide on kätevyyteen ja kekseliäisyyteen perustuvaa kansanomaista kuvataidetta, jonka aiheet kumpuavat jokapäiväisestä elämästä, päivänpolitiikasta, tarinoista ja eksotiikasta. Muille arvoton ruosteinen metalliromu, harmaantunut laudanpätkä tai muu kierrätysmateriaali saa ITE-veistoksen hahmossa uuden elämän. Tyypillisiä aiheita ovat ihmiset, eläimet ja julkisuuden henkilöt, joko näköishahmoina tai fantasian värittäminä luomuksina. Usein teokset sisältävät kantaaottavia viestejä, jotka tekijä painokkaasti julistaa muillekin. Huumori on ITE-taiteen kantava voima ja toisinaan se on nenäkästäkin.

Arktinen ITE -näyttely luo laajan katsauksen Lapin ITE-taiteeseen sekä esittelee rinnalla Islannin nykykansantaidetta. Näyttelyssä nähdään lisäksi Lapin varhaisten, 1900-luvun alussa syntyneiden itseoppineiden taiteilijoiden Andreas Alarieston, Valto Pernun ja Toivo Pekkalan taidetta. Heidät voidaan lukea ITE-taiteen jatkumoon, vaikka heidän aikanaan termi olikin vielä tuntematon. Alariesto, Pernu ja Pekkala antautuivat taiteelle odottamatta suuria huomionosoituksia. Heillä oli vahva sisäinen kutsumus kuvalliseen ilmaisuun ja he jatkoivat taiteen tekemistä omalla rehellisellä, omaperäisellä tyylillään.

Näyttelyn Islanti-osuus on Akureyrissa sijaitsevan Safnasafnið-museon kokoelmasta. Museo on keskittynyt kansantaiteen lisäksi nykytaiteeseen ja se on yksi merkittävimmistä taidemuseoista Islannista. On mielenkiintoista nähdä kuinka islantilainen kansantaide eroaa lappilaisesta. Vai eroaako se?

Näyttelyn kuraattorina on Maaseudun Sivistysliiton juuri eläkkeelle siirtynyt kulttuurijohtaja Liisa Heikkilä-Palo. Näyttelyarkkitehti Ralf Forsström on luonut jälleen kerran omaperäisen ripustuksen, jossa ITE-teokset erottuvat omikseen huikeassa installaatiossa. Forsström on suunnitellut lukuisia ITE-taiteen näyttelyitä vuodesta 2005 lähtien.

Näyttelyn yhteydessä järjestetään opastettuja kierroksia, työpajoja, työnäytöksiä ja luentosarja ITE-taiteesta. Lapsille suunnattu työpaja MIE ITE järjestetään 10.–14.6. Työpajassa on tarjolla lapsille kesälomalla rentoa tekemistä, uskallusta ja onnistumisen iloa helpoilla taiteen menetelmillä.

Aktinen ITE -näyttely on osa ITE Lapissa -hanketta. Vuoden 2013 loppuun kestävä hanke on nostanut esiin Lapin ITE-taiteen, jonka helmiä on esitelty edellisvuonna Luontokeskus Kellokkaassa ja Aineen taidemuseossa Torniossa sekä tänä kesänä Rovaniemen Korundissa ja Inarin Siidassa. Alkukesästä 2013 julkaistaan myös maakunnan ITE-taidetta esittelevä kirja.

ITE Lapissa -esittely- ja kartoitushanketta toteuttaa Maaseudun Sivistysliitto ja mukana ovat kaikki Lapin kunnat. Hanketta rahoittaa Lapin ELY-keskus.Islantilaisen nykykansantaiteen vierailunäyttelyä tukee Pohjoismainen Kulttuurirahasto.

nord_nkf_fin_web.gifEU-logo.jpgmsl_logo.jpg