WORKS - Markku Heikkilä ja John Court

Olet tässä: Etusivu / Rovaniemen taidemuseo

WORKS

John Court ja Markku Heikkilä

Rovaniemen taidemuseossa 13.3.–19.4.2009

Rovaniemen taidemuseon kevään aloittaa rovaniemeläisen Markku Heikkilän ja torniolaisen John Courtin yhteisnäyttely. Näyttelyssä on esillä maalauksia, valokuvia, piirustuksia ja videoteoksia.

Syntyjään englantilainen John Court tunnetaan pitkistä performansseistaan ja piirroksistaan, jotka heijastelevat taiteilijan omia kokemuksia lukihäiriöstä. Hän ei osannut lukea eikä kirjoittaa lopettaessaan peruskoulun. “Olin kuin isossa mustassa aukossa – kuluttaen aikaani piirrellen. Kesti monta vuotta päästä koulun aiheuttaman shokin ja turhautumisen ylitse. Piirtämisen avulla rakensin itseluottamustani”, kertoo taiteilijan koulukokemuksistaan.

Oppimisen hankaluus ja ulkopuolisuuden kokemus koulussa ovat lyöneet vahvan leiman hänen taiteeseensa. Piirtämisen kautta Court alkoi lähestyä kieltä ja sanoja, jotka olivat hänelle käsittämättömiä symboleita. John Courtin taiteessa aika ja järjestelmällisyys ovat keskeisiä elementtejä. Hänen performanssinsa kestävät usein kahdeksan tuntia, joka on tyypillisen työpäivän mitta. Piirrosten materiaalina on lyijykynä ja alumiinifolio ja lähtökohtana on sanojen fyysinen muoto. Käyttämänsä sanat Court poimii sattumanvaraisesti omaa taidettaan koskevista lausunnoista.

Markku Heikkilä palaa näyttelyn teoksissa lapsuuden maisemiin Tornionjokilaaksoon. Lapsuuden joentörmät, tyyni joki, lehmät jokiniityillä ja äänimaisema heijastuvat Heikkilän jokimaaluksissa. Jokimaalaukset ovat syntyneet konkreettisesti joen äärellä. Taiteilija on käyttänyt kermaa maalatessaan jokia joen varteen. Kerma tuo mieleen muistumia lapsuuden lehmähaasta tai temperamaalauksen sidosaineen.

Maalatessaan työhuoneella tai työskennellessään ulkoilmassa Heikkilä kokee maalaamisen hyvin keholliseksi kokemukseksi. Joen äärellä sää, vuorokauden ajat, valon tuleminen, äänet ja tuoksut vaikuttavat voimakkaasti maalauskokemukseen, on kuin kulkisi kokonaistaideteoksen keskellä. Maalauksissa ja ympäristöteoksissa tärkeää on tietoisen tekemisen ja spontaanisuuden kohtaaminen.

”Ajatellessani tunnun seisovan joen töyräällä ja katsovan virran loputonta liikettä, kaikenmuotoisia kelluvia objekteja, värejä ja ominaisuuksia: enkä voi juurikaan pidätellä niitä, kun ne lipuvat ohi, paitsi juoksemalla niiden vierellä jonkin matkaa töyräällä.” - Ralph Waldo Emerson (1803-1882)

* * * * *

Kevään luentosarja Markku Heikkilän ja John Courtin Works -näyttelystä sekä Aimo Kanervan sata vuotta syntymästä -näyttelystä. Luennot järjestää taidemuseon ystävät ry ja ne ovat maksuttomia. Kaikki luennot alkavat klo 18.00.

25.3. Markku Heikkilä kertoo teoksistaan ja työskentelystään
  1.4. John Court kertoo teoksistaan ja työskentelystään (englanniksi)
  8.4. Tuija Hautala-Hirvioja ja Riitta Kuusikko, Aimo Kanerva ja Lokakuun ryhmä
15.4. Eeva Kanerva kertoo isänsä Aimo Kanervan Lapin matkoista