Uusimmat 3 10 -30 11 2003

Olet tässä: Etusivu / Rovaniemen taidemuseo

En Espagñol

UUSIMMAT

Valikoima viime vuosien aikana hankittuja teoksia Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmasta.

3.10.-30.11.2003

Martti Aiha, Ari Alatalo, Sari Bremer, Stefan Bremer, Tom Engblom, Stig Fredriksson, Pentti Hakala, Markku Hakuri, Marjatta Hanhijoki, Nils Haukeland, Outi Heiskanen, Marjo Hyttinen, Timo Ilonen, Martti Isomettä, Tapio Junno, Anne Koskinen, Jarmo Kurki, Kalle Lampela, Juha Nenonen, Maija Närhinen, Kimi Pakarinen, Jussi Pakkanen, Antti Salokannel, Jaakko Tornberg, Marjukka Vainio, Viggo Wallensköld, Teuvo Ypyä ja Seppo Öfverström

Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelman vaikutus on ollut kaupunkiyhteisölle, Lapin yliopistolle ja ennen kaikkea taiteilijoille ja taiteen ystäville hyvin moninainen. Kulttuurimatkailun elämyksille kokoelmalla ja Juhani Pallasmaan suunnittelemalla taidemuseolla on merkittävä asema Alvar Aallon arkkitehtuurin ja Arktikumin rinnalla.

Uusimmat -näyttely 1Uusimmat -näyttely 2Uusimmat -näyttely 3Uusimmat -näyttely 4

Jenny ja Antti Wihuri loivat toukokuussa 1942 laaja-alaisen kulttuurisäätiön, jonka tarkoituksena oli eri muodoissa "edistää ja tukea henkistä ja taloudellista suomalaista viljelystä". Kuvataiteen apurahojen jakamisen sijasta on tehty vuodesta 1957 taideostoja. Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelma lahjoitettiin vuonna 1983 Rovaniemen taidemuseolle. Kansainvälisestikin tasokkaan ja edustavan suomalaisen taiteen kokoelmassa on lähes 3000 taideteosta 1940-luvulta nykypäivään. Kokoelma karttuu vuosittain noin 100 taideteoksen vauhdilla. Useimmiten hankinnat tehdään taiteilijan yksityisnäyttelystä tai suoraan taiteilijalta. Rahaston taideasiantuntijoina toimivat professori Leena Peltola ja taidemaalari Jukka Mäkelä.

Rovaniemen taidemuseossa on vuosittain 5-6 erilaista näyttelyä kokoelman teoksista. Nähtävillä on vain murto-osa isosta kokonaisuudesta.Pysyvästi on esillä muutamia veistoksia sekä vetolaatikoissa grafiikkaa ja piirustuksia. Kokoelmaa on tehty tunetuksi myös valtakunnallisesti. Suuria kokoelmanäyttelyitä on ollut muun muassa Helsingissä, Turussa, Tampereella ja Kuopiossa. Yksittäisiä kokoelman teoksia on jatkuvasti eri puolilla maailmaa näyttelyissä. Sodankyläläisen Helena Junttilan Karhu-Liisa on suomalaisen taiteen Myytti-näyttelyssä Japanissa. Maalaus on komeasti myös näyttelyjulkaisun kannessa ja kutsukortissa. Tampereen taidemuseon Mystiikan portit -näyttelyssä on 15 kokoelman teosta.

Uusimmat -näyttely 5Uusimmat -näyttely 6

UUSIMMAT esittelee 28 taiteilijalta hyvin moninaisin tekotavoin valmistettuja teoksia, joita ei ole aikaisemmin ollut esillä kokoelman näyttelyissä Rovaniemen taidemuseossa. Jotkut teokset ovat tuttuja muista yhteyksistä, kuten Jaakko Tornbergin Nimettömät, joka oli samassa salissa vuonna 2000 taiteilijan yksityisnäyttelyssä. Useat teokset olivat mukana laajassa Lapin taiteilijaseuran näyttelyssä Keravan taidemuseossa joulukuussa 2002. Juuri Vuosaaren ympäristön taideteoskilpailun voittaneen Anne Koskisen Omakuva-teokset valmistuvat jokaisen katsojan mukaisesti. Ensimmäistä kertaa Rovaniemellä voi nähdä nuoren Viggo Wallensköldin romanttissävyisiä maalauksia arkielämän tuokioista. Erityisohjeet ja kosketeltavien teosten lista on valvojalla.