Upi Kärri 3 10 -9 11 2003

Olet tässä: Etusivu / Rovaniemen taidemuseo

U. K. KÄRRI - KUVANVEISTÄJÄ

Retrospektiivinen näyttely - nimetön Tie
Rovaniemen taidemuseo 3.10. – 9.11. 2003

Kemijärveläinen Urpo Kalevi Kärri (s. 1940) juhlii tänä vuonna 20-vuotista taiteilijauraansa. Lappeenrannassa syntynyt ja kasvanut puuntaitaja muutti Lappiin 60-luvulla rajavartioston palvelukseen. Vapaaksi taiteilijaksi Kärri siirtyi vuonna 1983 työstäessään Rovaniemen Ounasrinteen kappelin Miserere-alttarireliefiä.

Lapissa Kärri on tunnettu lukuisista julkisista veistoksistaan. Kelohonka muodostui Kärrille tärkeimmäksi veistosmateriaaliksi. Lapin lumiset ja kylmät talvet ovat antaneet loistavat puitteet työstää myös lunta ja jäätä. Aiheet teoksiin tulevat musiikista, Kalevalasta, historiasta, filosofiasta ja Lapin luonnonilmiöistä. Huomatuimpia teoksia on Joulumaan porot Rovaniemen lentoasemalla. Kahdeksan teräksistä, Böömin kristallein kimaltelevaa satuporoa loikkaa lentoaseman kalliolta kaaressa ilmaan. Joulumaan porosta on kehittynyt Rovaniemen matkailun tunnus. Pitkälle harkittuna muotona poro toimii myös koruna tai pinssinä.

Kärri on osallistunut useisiin kansainvälisiin sekä lumen- että puunveistotapahtumiin. Niissä luodut kontaktit innostivat järjestämään vastaavaa Lapissa. Kärri tunnetaan vuodesta 1983 järjestettyjen Kemijärven kuvanveistoviikkojen isänä.

Näyttelyn yhteydessä ilmestyy Hilkka Liikkasen kirjoittama Kärrin elämästä ja tuotannosta kertova julkaisu.

Upi Kärri: Joulumaan porot