Ulla Pohjola 7 10 - 4 12 2005

Olet tässä: Etusivu / Rovaniemen taidemuseo

ULLA POHJOLA

Kirjontatöitä 1993-2005
Rovaniemen taidemuseossa
7.10.- 4.12.2005

Kemin taidemuseossa  15.12.2005-29.1.2006
(yhdessä taidemaalari Diana Brunsteinin kanssa)

Salon taidemuseossa 10.2.-19.3.2006

 

Ulla Pohjola on tamperelainen tekstiilitaiteilija, joka on erikoistunut kirjontaan. Hän kirjoo pienillä pistoilla kuvia arjesta ja pyhästä, ihmisestä, hiljaisuudesta. Kirjoessaan hän kohtaa hitauden ja ajan kerrostumat, pysähtymisen, kuuntelemisen, katsomisen. Kädet kertovat tarinoita menneistä ja tulevista, tästä hetkestä, läsnäolosta. Materiaalin tuntu on sormenpäissä, tunteet ja mielikuvat siirtyvät kosketuksen kautta teoksiin. Hän yhdistää teoksiinsa käsin- ja konekirjontaa, värjäystä, luonnonmateriaaleja ja tekokuituja, helmiä, nappeja, pihlajanmarjoja, ruusunlehtiä, silkkiorganzaa, hehkuvia sametteja ja kirpputorilöytöjä. Tietyt aiheet ja teemat kulkevat mukana vuosia ja muuttavat hitaasti muotoansa. Värit avaavat muistumia menneeseen ja tulevaan, näkymättömiin mielenmaisemiin.

Kirjonnan lisäksi teoksia yhdistävänä, koko tuotannon läpikulkevana piirteenä on töiden esittävyys. Ihminen, kasvu, yksinäisyys, yhteys, muisti, muisto, odotus, unohtaminen, rakkaus, kohtaaminen, kasvit, portti, ovi, kauneus, luonto, kiertokulku, itämainen taide ja ortodoksisuus ovat antaneet merkkinsä hänen töillensä. Myös kuolema-aihe on kulkenut mukana koko taiteilijauran. Pohjola kertoo töittensä olevan elämäntilanteittensa ja tunteittensa muistomerkkejä, merkintöjä pienistä ja suurista kuolemista, irtipäästämisistä arjessa. Pohjolan teoksissa on samanlaista taiteen ja käsityön suurta synteesiä kuin esimerkiksi aasialaisessa taiteessa, jossa näitä kahta ei perinteisesti eroteta toisistaan. Aiheet, kirjontatekniikka ja symbolit liittyvät kiinteästi ikivanhoihin perinteisiin  ja Pohjola kokeekin olevansa osa traditiota ja kiertokulkua kirjontatöittensä kautta.

Rovaniemen, Kemin ja Salon taidemuseoiden näyttelyissä on esillä Pohjolan kirjontatöitä vuosilta 1993-2005, ja näyttelyt juhlistavat samalla hänen kymmenvuotista taiteilija-uraansa. Hän on pitänyt kymmeniä yksityisnäyttelyitä ja ollut mukana lukuisissa yhteisnäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla. Pohjolan teoksia on mm. seuraavissa kokoelmissa: Sorlandets Kunstmuseum (Norja), Wihurin rahasto, Saastamoisen säätiö, Valtion taidekokoelmat, Designmuseo, Lönnströmin taidemuseo, Suomen käsityömuseo, Tampereen kaupunki ja Salon taidemuseo. Kytäjän kirkon seurakuntasalin taidetekstiili Hyvinkäällä ja  Nupurin kappelin antependiumin Espoossa on Pohjolan suunnittelema ja valmistama. Pohjola on Muu ry:n, ORNAMON, TEXON, Tampereen taiteilijaseuran sekä Pirkanmaan muotoilu- ja taideteollisuusyhdistys Modus ry:n jäsen. Pohjolalle on myönnetty Valtion muotoilutoimikunnan 3-vuotinen taiteilija-apuraha vuosiksi 2005-07.

 

Lisätietoja:
Kaija Kähkönen
016-322 2820
kaija.kahkonen@rovaniemi.fi

 


 Aurinkopuku, 1999

 

Liitetiedostot ja formaatit
Aurinkopuku_1999 (577,3 kB)
Kaksi aurinkoa_2004 (1,51 MB)
Omakuva lokakuu (1,82 MB)