Tuuli Mukka ja Sauli Miettunen 26 09 - 02 11 2008

Olet tässä: Etusivu / Rovaniemen taidemuseo

Tuuli Mukka ja Sauli Miettunen

Rovaniemen taidemuseossa 26.9.- 2.11.2008

Rovaniemen taidemuseon syksyn aloittaa rovaniemeläisen Tuuli Mukan ja kemiläisen Sauli Miettusen yhteisnäyttely. Näyttelyssä on esillä Mukan valokuvia ja Miettusen veistoksia.

Monipuolinen, monitaitoinen ja rohkeasti kokeileva Tuuli Mukka (s. 1966) on uusissa teoksissaan siirtynyt maalauksesta valokuvaukseen pariin. Hän käyttää pensselin tilalla kameraa ja kuvankäsittelyä. Hän rakentaa kuvansa manipuloimalla kuvaa niin, että taiteilijan kädenjälki näkyy kuvissa mielenkiintoisella tavalla. Taidemuseon näyttelyssä nähdään tukka-aiheisia kuvia, jotka ovat kaikki tältä vuodelta. Mukka pyrkii löytämään ilmaisuunsa monitahoisuutta ja tulkinnanvaraa jotta kokonaisuus ja teokset olisivat kiinnostavia ja kunnioittaisivat katsojaa.

Näyttelyn teoksissa Mukka pohtii kasvottomuutta, minäkuvan muodostumista sekä yksityisen ja julkisen minän eroa. Teoksissa nousevat sellaiset teemat, kuten yksityisyys, julkisuus sekä kontaktit ympäristöön. ”Hämmästelin sitä, että onko tosiaan niin että olemme itse ainoita ihmisiä jotka emme näe itseämme - itseämme ulkoa päin - ulkoista olemustamme, ilmeitämme ja eleitämme. Peilin edessä emme elehdi samoin kuin toisten ihmisten seurassa ja valokuvatkaan eivät kerro koko totuutta. Vain toiset ihmiset voivat nähdä meidät ulkoapäin, emme me itse. Mutta muut ihmiset eivät voi nähdä sisällemme, sisäistä maailmaamme; tunteita ja ajatuksia. Olemme kommunikoinnin ja useiden eri ilmaisukeinojen varassa suhteessa muihin.”

Tuuli Mukka: Sarjasta: Our Inner Selves 1-10.2008.

Sauli Miettunen (s. 1961) on yksi merkittävimpiä pohjoissuomalaisia kuvanveistäjiä ja ympäristötaiteilijoita. Hän käyttää veistoksissaan hyvin monenlaisia materiaaleja, kuten puuta, rautaa, lasikuitua, luonnon- ja kierrätysmateriaaleja. Hän käyttää materiaalia hyvin persoonallisella ja uudella tavalla. Hän kerää teostensa aiheita sieltä täältä, pitkin matkaa; luonnossa kulkiessaan tai kaupungin vilinästä.

Rovaniemellä nähdään taiteilijan tuotantoa viime vuosilta. Geenimanipuloitu puutarha kertoo nykyihmisen ja luonnon vuorovaikutuksesta, jossa ihminen pyrkii ohjailemaan luonnon lakeja. Miettusen metalliveistokset Ketju ja Pesämunat rakentuvat kettingeistä ja ovat kuin taikurin sauvan jähmettämiä, valmiina romahtamaan taian lauettua. Miettusen teosten nimet ovat usein monimerkityksellisiä - Puupiirros on sananmukaisesti puusta tehty piirros.

Sauli Miettunen: Geenimanipuloitu puutarha. 2004-5.

Lisätietoa näyttelyistä

Riitta Kuusikko, Rovaniemen taidemuseo, 040-5836664 tai 016-3222820, riitta.kuusikko(at)rovaniemi.fi