Tuomas von Boehm

Olet tässä: Etusivu / Rovaniemen taidemuseo

Tuomas von Boehmin mallipiirustuksia 8.10.–29.11.2009

Rovaniemen taidemuseo on saanut lahjoituksena helsinkiläisen graafikon ja taidemaalarin Tuomas von Boehmin 58 teosta. Lahjoitus sisältää Tuomas von Boehmin 57 mallipiirustusta 1970- ja 1980-luvuilta sekä yhden grafiikanlehden 1950-luvulta.

Tuomas von Boehmia (1916–2000) pidetään yhtenä suomalaisen modernismin keskeisimmistä edustajista. Hän opiskeli Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa 1937–1938. Hänen teoksiaan oli ensi kertaa esillä 1945, ja vuodesta 1948 hän piti säännöllisesti yksityisnäyttelyitä Helsingissä. 1950-luvulla von Boehm pyrki nostamaan grafiikan ja yleensä paperipohjaisesta taiteen arvostusta ja organisoi kaksi merkittävää grafiikan ja piirustusten yhteisnäyttelyä Helsingissä. Nämä Viiva ja väri -näyttelyt olivat erittäin tärkeitä tuolloin vasta alkavassa abstraktin taiteen läpimurrossa.

Rovaniemen taidemuseon saama lahjoitus koostuu mallipiirustuksista. Mallipiirustus on vuosisatoja ollut taiteilijoille tärkeä harjoittelumuoto. Siinä tulee esiin kaikki kuvan rakennukseen liittyvät asiat - piirtäminen, valöörit, mittasuhteet, maalaus, kuvapinnan hallinta ja näkeminen. Suomen Taideyhdistys on järjestänyt elävän mallin piirustusiltoja Helsingin Taidehallissa 1970 –luvulta lähtien. Piirustusillat ovat edelleen hyvin suosittuja. Piirustusiltoja voidaan pitää kuvataiteen kestävyysharjoitteluna, mutta myös tärkeänä kollegoiden tapaamismahdollisuutena, joissa piirtämisen ohella käydään mielenkiintoisia keskusteluja kuvataiteen eri aiheista.

* * *

Näyttelyn aikana Taidemuseon ystävät järjestävät

Taide ja malli -luentoja ja työpajan:

To 08.10. Juhani von Boehm esittelee isänsä Tuomas von Boehmin taidetta

Ke 11.11. TaM ja kuvataiteilija Ulla Niskanen luennoi elävän mallin piirtämisestä

Ke 18.11. Mallipiirustuksen työpaja, ohjaajana Ulla Niskanen

Kaikki tilaisuudet alkavat klo 18.00. Tilaisuuksiin on vapaa pääsy.