Tapani Raittila 29 6 - 30 9 2007

Olet tässä: Etusivu / Rovaniemen taidemuseo

Tapani Raittila

29.6.-30.9.2007 Rovaniemen taidemuseossa

Rovaniemen taidemuseon kesäkauden avaa taidemaalari Tapani Raittilan laaja takautuva näyttely. Tapani Raittila (s. 1921) on suomalaisen modernismin keskeisimpiä vaikuttajia, taidokas maisema- ja asetelmamaalari ja psykologisesti oivaltava ihmiskuvaaja.

Näyttely tuo Tapani Raittilan esiin erityisesti muotokuvamaalarina ja piirtäjänä. Näennäisen muuttumattomasti hän on vuosikymmenten ajan herkällä viivallaan ja hiljaisen realistisella tavallaan kuvannut perhettään, taiteilijaystäviään, Katajanokan satamaa tai uimarannan kylpijöitä. Näyttelyssä esitellään myös laajasti Raittilan muotokuvatuotantoa yhteiskunnan eri vaikuttajista professori Erik Tawaststjernasta presidentti Mauno Koivistoon. Lisäksi mukana on suomalaisia kirjailijoita kuvaava piirustuskokonaisuus. Esillä on noin 200 suomalaisista taidemuseoista sekä yksityiskokoelmista koottua maalausta, akvarellia ja piirrosta.

Näyttelyn on tuottanut Suomen taideyhdistys ja sen on valmistellut ja koonnut Sara Hildénin taidemuseo yhteistyössä taiteilijan kanssa. Näyttely tulee Rovaniemelle Sara Hildénin taidemuseosta ja jatkaa loppuvuodeksi Joensuun taidemuseoon.

Suomen Taideyhdistys on julkaissut runsaasti kuvitetun, osittain kaksikielisen (suomi-englanti) näyttelykirjan, jonka artikkelien kirjoittajina ovat taidehistorian professori Ville Lukkarinen, taidehistorioitsija Rakel Kallio ja taiteilijan poika, kirjailija Hannu Raittila.

Kylpijöitä III, 1990, vesiväri
Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelma