Tänään kotona 28 01 - 27 03 2005

Olet tässä: Etusivu / Rovaniemen taidemuseo

 

                                                           TÄNÄÄN KOTONA

 

                                Teoksia Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmasta

                                      Rovaniemen taidemuseossa  28.1. – 27.3. 2005

 

Koti on monelle kuvataiteilijalle aiheena läheinen ja helppo. Kodin sisustuksesta ja yksityiskohdista on hyvä tehdä luonnoksia, sommitelmia ja väriharjoitelmia eikä aihetta tarvitse lähteä etsimään kaukaa. Monet luonnokset päätyvät myös valmiiksi teoksiksi.

Oikeastaan vasta realismi 1800-luvulla toi kotoiset aiheet kuvataiteeseen vaikka etenkin Alankomaissa oli jonkin verran maalattu idyllisiä kotinäkymiä aiemminkin. Myös asetelmat kodin astioista ja liinavaatteista ilman varsinaista vanitas -sanomaa kaiken katoavaisuudesta yleistyi vähitellen.

Asetelmia tai kodin interiöörikuvausta ei yleensä ole arvostettu ns. suurena taiteena. Kuitenkin monet taiteilijat ovat saaneet juuri näissä aiheissa näkyviin vapautuneen ja herkän ilmaisun. Eräät taiteilijat ovat luoneet merkittävän osan taiteestaan kuvaamalla kotiympäristöä, kuten Rafael Wardi, Heikki Tuomela tai Tapani Raittila. Ina Collianderin tai Marjatta Hanhijoen akvarelleissa tai Erik Granfeltin asetelmissa on aistittavissa kotoinen rentous. Inari Krohnin lelut tai Pentti Kaskipuron ruoka-aiheinen grafiikka osoittaa taas keskittynyttä, tutkivaa otetta tuttuun aiheeseen.

Myös tämän päivän taiteessa, kuten valokuvassa, kodin esineistö esiintyy usein, vaikkapa Raakel Kuukan asetelmallisissa sohva-aiheissa.  Jaakko Heikkilän tai Esko Männikön valokuvissa näemme arkisissa kotioloissaan eleleviä ihmisiä.  Nämä kuvat kertovat tietyistä paikoista tiettyinä aikoina, pysähtyneestä ajasta ja ehkä nostalgiasta.

Näyttelyssä on esillä maalauksia, piirustuksia, grafiikkaa, veistoksia sekä valokuvia.

 

Hilkka Liikkanen

Liitetiedostot ja formaatit
Yleiskuva 1 (136,6 kB)