Talviunia 6 2 -28 3 2004

Olet tässä: Etusivu / Rovaniemen taidemuseo

TALVIUNIA 6.2. - 28.3.2004

Nykytaidetta Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmasta

Näyttely on koottu Jenny ja Antti Wihurin rahaston suomalaisen nykytaiteen ja erityisesti lappilaisen taiteen ympärille. Kokoelmassa on huomattava lappilaisen nykytaiteen kokonaisuus. Suurin osa Lapin ammattitaiteilijoista on edustettuna kokoelmassa.

Teema Talviunia muotoutui näyttelyn ajankohdan mukaan. Eletään kylmintä talven aikaa, jolloin luonto nukkuu mutta mielessä on jo kevään odotusta. Luonnon mukaan talvella pimeän ja kylmän aikaan myös ihmisten pitäisi levätä. Meillä kuitenkin talveen ajoittuu aktiivisin työsesonki. Kesällä, kun valoa ja lämpöä riittäisi työn tekemiseen, ihmiset ovat lomalla. Ehkä siitäkin syystä kesää odotetaan kiihkeästi.

Talviunia1Talviunia2Talviunia3Talviunia4

Talviunia-näyttelyssä on kolme teemaa. Ensimmäisessä salissa nähdään kesän muistot ja odotukset kesästä: Kaija Kiurun kukista koottu installaatio Naistentanssit ja Reijo Raekallion kapakka ja tanssiaiheiset värikkäät akvarellit. Jaakko Heikkilän uusimmissa suurissa valokuvissa on myös kesä. Emil Karilan maalaus uimarannalla aikaansa viettävistä luurangoista voisi kuvata hieman painajaismaistakin mielikuvaa kesän auringonoton vaaroista.

Keskimmäinen sali on tummasävyinen. Monet teoksista ovat selvästi unenomaisia. Niissäkin saattaa näkyä viittauksia kevään odotukseen tai edellisen kesän muistikuviin, kuten Arto Liitin valokuvasarja Henki ja Elämä tai Jari Huhdan herkät teokset J.H.& Tiina Reunanen I ja II. Jorma Purasen valokuvissa Kuvitteellinen kotiinpaluu heijastuvat vanhat muistot Saamenmaan asukkaista lumisten tuntureiden keskellä. Osassa teoksista saattaa löytää hyvinkin painajaismaisia tunnelmia. Helena Junttilan mystinen maalaus Tyhjä talo tai Merja Aletta Ranttilan puupiirrossarja Herra Armahda Meitä ovat tunnelmaltaan voimakkaita, jopa pelottavia.

Kolmannessa salissa tunnelma on vaalea. Tyynyjä on sekä lattialla (Kaija Kiurun installaatio Private) että seinillä (Johanna Ilvessalon teos Pelkäsin). Ilona Kivijärven suuri huovutettu veistos Neve on kuin aave kylmän talven keskellä taustanaan Markku Heikkilän pyöreä maalaus Kuu. Jukka Mäkelän herkissä öljyvärimaalauksissa voi nähdä nukkuvan luonnon rauhaa.

Näyttelyn taiteilijat:
Martti Aiha, Tom Engblom, Jaakko Heikkilä, Marja Helander, Jari Huhta, Kari Huhtamo, Johanna Ilvessalo, Rita Jokiranta, Helena Junttila, Eemil Karila, Markku Keränen, Kaija Kiuru, Ilona Kivijärvi, Kalle Lampela, Arto Liiti, Pertti Lohiniva, Jukka Mäkelä, Marika Mäkelä, Jussi Niva, Ulla Pohjola, Jorma Puranen, Reijo Raekallio, Merja Aletta Ranttila, Tuomo Saali, Heimo Suntio, Risto Suomi, Antti Tanttu, Marjatta Tapiola, Kain Tapper ja Juhani Tuominen.

Lisätietoja:

Hilkka Liikkanen +358 (0)16 322 2819

Talviunia5Talviunia6