Talven tunnelmia 15 12 2004 - 23 1 2005

Olet tässä: Etusivu / Rovaniemen taidemuseo

TALVEN TUNNELMIA

Teoksia Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmasta
Rovaniemen taidemuseossa 15.12. 2004 – 23.01. 2005

Rovaniemen taidemuseo on koonnut Jenny ja Antti Wihurin kokoelmasta näyttelyn, jonka teemana on talvi suomalaisessa nykytaiteessa. Vaikka talvi on erittäin keskeinen vuodenaika Suomelle, ei se kuvataiteen kannalta ole ollut kovinkaan inspiroiva. Talvisia aiheita toteutetaan yleensä talvella, mutta luonnon valon vähäisyys asettaa omia rajoituksiaan etenkin maalaustaiteelle.  

Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmasta talvea kuvaavia maisemakuvia löytyy lähinnä taidegrafiikasta. Mustavalkoisessa grafiikassa taiteilijoita on viehättänyt tumman ja vaalean voimakkaat kontrastit, jotka esiintyvät selkeästi Suomen lumisessa talvessa. Esimerkiksi Vilho Askolan (1906 – 1994) sekä Erkki Tantun (1907 – 1985) puupiirroksissa rakennetun ympäristön tummat yksityiskohdat rajautuvat valkoisen lumen kanssa. Teoksista välittyy kaamoksen hiljainen, tasainen ja varjoton valottomuus. Uudemmassa grafiikassa talvi esiintyy pelkistetympänä, kuten Lea Ignatiuksen (1913 – 1990) tai Janne Laineen ( s. 1970)  maisemissa. 

Taiteilijat, jotka asuvat tai ovat viettäneet pitkiä aikoja Pohjois-Suomessa, kuvaavat talvea useammin kuin muut. Hailuodossa asuvan Teuvo-Pentti Pakkalan (s. 1920) grafiikassa avautuu talvinen Lappi susineen, poroineen ja kotineen. Lapin entisen läänintaiteilijan Matti Jaukkurin vesivärimaalaukset kuvaavat pihanäkymiä Simosta. Aimo Kanerva (1909 – 1991) vietti hyvin paljon aikaa Lapissa ja maalasi maisemia eri vuodenaikoina.

Talven tunnelmia voi välittää myös humoristisesti, kuten Gunnar Pohjola  ( s. 1927) tai naivistisella lämmöllä kuten Juhani Linnovaara (s. 1934)  tai Tuomas Mäntynen (s. 1932).

Toisaalta etenkin Lapissa monet taiteilijat ovat kokeneet talven hyvinkin ahdistavana ja pelottavanakin vuodenaikana. Timo K. Mukka kirjoitti lumen pelosta ja Reidar Särestöniemi ahdistui myös talven lähetessä.  Kalervo Palsa (1947 – 1987) kuvasi talven ankeutta ja kylmyyttä monissa teoksissaan.

Talven tunnelma voi välittyä katsojalle myös ei-esittävässä taiteessa. Kemijärvellä asunut taiteilija Pentti Tulla (1937 – 1988) toi talven tunnelmia hänelle tyypillisissä  pistemaalauksissa.  Talvi välittyy usein myös erilaisissa aiheissa, kuten Marjatta Tapiolan ( s.1951) hevosen kalloa kuvaavissa öljyvärimaalauksissa.

Pohjoisten valokuvaajien Jaakko Heikkilän (s. 1956) sekä Esko Männikön (s. 1959) täissä talvi on olennainen osa kuvattavien ihmisten elämää. Jorma Purasen (s. 1951) teossarjassa ”Kuvitteellinen kotiinpaluu” saamelaiset kuvataan usein talvista maisemaa vasten.

Talvella on vuodenaikana selvästi merkitystä suomalaiseen väri ja muotomaailmaan. Hankien pehmentämät muodot ja luonnossa esiintyvät värisävyt eivät ole räikeitä eivätkä hyökkääviä. Talviset kuvat ovat usein rauhallisia, jopa uneliaita, mutta saattavat sisältää myös mystisiä elementtejä ja viittauksia kuolemaan.

Hilkka Liikkanen

Liitetiedostot ja formaatit