Sininen torni 29 9 - 12 11 2006

Olet tässä: Etusivu / Rovaniemen taidemuseo

SININEN TORNI
Satukirjan kuvituksia ja
teoksia Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmasta
Rovaniemen taidemuseossa 29.09.-12.11.2006

 

Sininen torni näyttelyn pohjana on satukirja, jossa Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelman taideteokset ovat alkaneet elää omaa tarinaa. Esillä on alkuperäisiä kuvituksia satukirjasta ja niitä teoksia Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmasta mitkä esiintyvät kirjassa sekä samoilta taiteilijoilta muita teoksia.

Satukirjan Sininen torni on kirjoittanut ja kuvittanut rovaniemeläinen Hanna Immonen. Olennainen osa kirjaa on Jenny ja Antti Wihurin rahaston taidekokoelman teokset, jotka ovat innoittaneet tarinan muodostumisessa. Kirjan tarkoitus on toimia lapsille taide- ja kuvakirjana ja opettajille sekä vanhemmille oppaana taiteesta puhumiseen ja taiteen sisältämien aiheiden käsittelyyn lasten kanssa. Satukirja julkaistaan 12.9.

Sadussa Pan-huilua soittava poika tapaa sinisessä tornissa asuvan tytön ja linnun. Paha Usvatar, sumunhaltija, on taikonut tytön ja hänen lintunsa niin, että poistuessaan tornista sitä ympäröivään kuihtuneeseen puutarhaan he muuttavat muotoaan - tyttö muuttuu harmaan kiven kaltaiseksi ja lintu ilkeäksi varikseksi. Yhteisvoimin huilunsoittajapoika ja sinisen tornin tyttö päättävät ajaa Usvattaren tiehensä ja herättää puutarhan henkiin. Pan-huilua soittava poika sai syntynsä Helvi Hyvärisen samannimisestä veistoksesta ja harmaassa tytössä on samoja piirteitä kuin Esa Riipan Häirikkö nimisessä grafiikan vedoksessa. Sininen tyttö pohjautuu Kirsi Neuvosen grafiikan vedokseen Syöksylentäjän morsian."

Satukirjan avulla pyritään kehittämään museopedagogiikkaa sekä lisäämään nykytaiteen käyttöä kuvataiteen opetuksessa päiväkodeissa ja peruskouluissa. Satukirja on suunnattu ala-aste- ja päiväkoti-ikäisille. Lapsille tarkoitettuja kirjoja nykytaiteesta on tarjolla kohtalaisen niukasti. Näyttelyn jälkeen teoksista kootaan pieniä kiertonäyttelyitä kouluille ja päiväkodeille.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan museopedagoginen julkaisu ”Miksi aurinko on vihreä” (toim. Eveliina Happonen ja Kaija Kähkönen) Kirja sisältää artikkelien lisäksi käytännön ohjeita taiteen tarkasteluun. Opaskirjan tarkoitus on jäädä aktiivisesti opetuskäyttöön ja sitä voidaan hyödyntää opetuksessa myös ilman aitoja teoksia

Tavoitteena on parantaa koulujen ja museon yhteistyötä ja nykytaiteen saavutettavuutta, sekä lisätä kaupungin oman museon taidekokoelmien käyttöä kuvataiteen opetuksessa. Tavoitteena on myös saada opettajien käyttöön materiaalia Jenny ja Antti Wihurin kokoelmista ja sitä kautta tuoda lapsia lähemmäksi heidän omaa kulttuuriaan, taidemuseotaan ja sen kokoelmia.

Toivomme, että valmiin oppimateriaalin myötä opettajat rohkaistuisivat käyttämään nykytaidetta opetuksen osana. Uuden opetussuunnitelman mukaan nykytaide kuuluu kaikkien luokkien kuvataiteen opetussisältöön.

Lisätietoja: Kaija Kähkönen kaija.kahkonen@rovaniemi.fi 016-3222813

 

Liitetiedostot ja formaatit