Siirtymäriitti 13 12 07-17 02 08

Olet tässä: Etusivu / Rovaniemen taidemuseo

SIIRTYMÄRIITTI

Teoksia Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmasta
Rovaniemen taidemuseossa 14.12.2007 – 17.2.2008

Näyttely kuljettaa katsojan läpi arkkityypillisten kasvuvaiheiden.

Siirtymäriittien klassinen rakenne on kolmivaiheinen; näyttelyssä tämä ilmenee kolmena erilaisena salina, jotka pyrkivät aktivoimaan eri mielentiloja. Marika Mäkelän The Grand Bow Mask ja Reino Hietasen Tornimaisema edustavat tässä näyttelyssä psyykkisen matkan vastakohtaisia mielentiloja: Tornimaisema alitajuntaan vajoamista ja The Grand Bow Mask ylitajuntaan ylettymistä. Näiden välissä olevat teokset johdattelevat rituaaliseen kulkemiseen itsekehityksen eri muutosvaiheissa.

Ensimmäisen salin kaoottinen mielenmaisema voidaan nähdä puhdistavana sukelluksena. Alitajunnassa tapahtuva musta seikkailu pesee pois edellisen elämänvaiheen rakenteita ja aukaisee ihmistä seuraavien tilojen uusille kokemuksille. Alisessa voi kohdata rikkoontumisen: elämän palaset ovat hajallaan ja epäsymmetrisiä. Irtautumisriitti vanhasta tarkoittaa, että joudumme kohtaamaan tyhjyyden tunteen. Toisaalta meillä on myös mahdollisuus kohdata varjomme ja resonoida oman pimeyden kanssa kokien turvaa ja ymmärrystä. Harmaalle alueelle jäämisen vaarana on toivon menetys. On syytä jatkaa matkaa kaaoksesta kohti kosmosta.

Keskisali on täynnä mahdollisuuksia, joilla järjestää kaaos. Tässä vaihderiitissä elämän uudet muodot alkavat hahmottua. Värit ja muodot toimivat työkaluina ja rakennuspalikoina. Ne ovat uuden elämänvaiheen tukena, ja auttavat itsessä piilevien voimien löytämisessä. Tyhjiöt täyttyvät ja muodot hakevat uutta muotoa. Keskitila opastaa kasvamaan ja auttaa järjestämään elämän omista lähtökohdista.

Kolmannessa salissa vallitsee eheytymisen mielenmaisema. Siellä pääsee kurkistamaan yliseen, jossa vallitsee keveys, leijunta ja valoisuus. Puoliskot yhdistyvät ja muodostavat uusia harmonisempia muotoja. Liittymäriitti uuteen elämänvaiheeseen ohjaa kulkijaa vahvistamaan itsetuntemustaan ja palauttamaan toivoa elämiseen. Matka ylitajuntaan parantaa: sen ympyröillä muodoilla on pyhää voimaa, ja sen sopusointuisia muotoja voidaan käyttää uuden elämänvaiheen ideaaleina ja meditatiivisina kasvua ohjaavina kuvina. Kolmannessa tilassa on myös Susanne Gottbergin teos ”neljäs tila”; mitähän kasvuvaihetta se voisi edustaa?

Näyttely on suunnattu erityisesti ”murrosvaiheisille”: ihmisille jotka haluavat elävöittää kasvamistaan ja muistuttaa itseään elämän taitekohtien erilaisista psyykkisistä voimista. Näyttelyn on tarkoitus olla toivoa antava ja ohjaava; sen tarkoituksena on muistuttaa, että sisäisellä synkkyydellä voi olla merkityksensä ymmärryksen kehittäjänä ja esivaiheena aikuisuuteen tai muuhun elämänvaiheeseen siirryttäessä. Näyttely haluaa myös muistuttaa monenlaisten työkalujen ja positiivisten mielikuvien merkityksestä, jotta emme jäisi vajoamaan liialliseen synkkyyteen, vaan suuntaisimme kohti...

Näyttelyn on suunnitellut Lapin yliopiston Taiteiden tiedekunnan tekstiilisuunnittelun opiskelija Minna Kovero Rovaniemen taidemuseon henkilökunnan kanssa.

Näyttely on avoinna ti – su 12 – 17.

TERVETULOA!