Sanansaattaja 9 12 2005 - 29 1 2006

Olet tässä: Etusivu / Rovaniemen taidemuseo

Merta & Pullinen

Sanansaattaja – kuvallisia ajatuksia

Rovaniemen Taidemuseo 10.12.2005 - 29.1.2006

 

Ajatus yhteisestä näyttelystä syntyi tekijöiden mielessä alkusyksystä 2003. Nyt Juha Merta ja Jouko Pullinen ovat työstäneet ideoitaan reilun kahden vuoden ajan, maanantaisin, keskustellen ja toteuttaen yhteisiä taideteoksiaan. Niissä yhdistyy taidemaalarin ja taidegraafikon kädenjälki. ”Dialogi” tarkoittaa jotain kahden väliin jäävää. Meidän dialogimme on yhteistä ideointia, yhteistä toteutusta ja arviointia siitä, milloin teos on valmis. Työskentelyä saman pöydän ääressä, toinen kätenä, toinen silmänä. Dialogi rakentuu toisen tahdikkaalle kohtaamiselle, kunnioittamiselle. Se ei ole narsistista yksinpuhelua, vaan vaatii nöyryyttä jättää oma ajatus tarvittaessa odottamaan, viipyilemään. Kysymys on Jaakobin painista, jossa tärkeää ei ole se kumpi voittaa, vaan se miksi mitellään.”

Merta ja Pullinen ovat paitsi kuvataiteilijoita, myös Tampereen yliopiston lehtoreita ja tutkijoita. He ovat pohtineet opinnäytteissään kuvallista tutkimista ja taiteen kohtaamista. Heille on myös tärkeää dokumentoida työprosessiaan kuvallisesti ja kirjallisesti.

Sanansaattaja –näyttelysarja käynnistyi Hyvinkään taidemuseossa 2004. Osa Rovaniemen taidemuseon töistä oli esillä viime kesänä Retretin taidekeskuksessa ja Willa Macissa Tampereella. ”Näyttelytöissämme olemme pohtineet filosofisia kysymyksiä kuvallisessa muodossa. Kuvamme voi kohdata filosofisina kuvallisina tutkielmina, tai jos niin haluaa, myös esteettisinä käden taidon koetteluina. Perusfilosofiaksemme voimme nimetä hermeneutiikan, jonka kautta olemme voineet dialogisesti pohtia elämää. Viime kädessähän kysymys on ymmärtämisestä. Nimitys hermeneutiikka pohjautuu Hermekseen, joka välitti jumalien viestejä ihmisille. Eräänlaisia sanansaattajia mekin koemme olevamme.”

AVAJAISET pe 9.12 KLO 18.00   TERVETULOA !

juha.merta@uta.fi
050 5753844

jouko.pullinen@uta.fi
050 5112776

 

Liitetiedostot ja formaatit