Runojen jäljet 6 2 2004 -

Olet tässä: Etusivu / Rovaniemen taidemuseo

RUNOJEN JÄLJET

Antti Tenetzin jäämultimediateos
Rovaniemen taidemuseon pihassa 6.2.2004 alkaen

Runo - vaadin jolla ei ole vasaa

Porot vaeltavat vuotuisen kiertonsa mukaan jättäen jälkiä reiteilleen. Ihminen vaeltaa läpi elämänsä jättäen jälkiä tiensä varrelle.

Teos on kokeellinen yhdistelmä kolmea arktista kulttuuria läpäisevää tekijää: poroja, lumi- ja jäätaidetta sekä uutta teknologiaa. Porot edustavat vanhinta kulttuureihin näillä seuduilla vaikuttanutta tekijää, lumi ja jää seuraavaa uuden nousun kokenutta tekijää. Uusi teknologia edustaa myöhäisintä vaikuttajaa, joka muokkaa todellisuuttamme yhä voimakkaammin.

Porot ovat jättäneet jälkiä näille seuduille ja arktisiin kulttuureihin jo tuhansia vuosia, synnyttäen ja ylläpitäen niitä. Minkälaisia jälkiä lumi- ja jäätaide sekä uusi teknologia jättävät meihin?

Luonto eläimineen reagoi kulkijan jättämiin jälkiin, hajuihin, ulkomuotoon ja ääneen. Luontokokemus on vahvin ja vanhin vuorovaikutteisuuden muoto. Luonnon kokeminen ja siinä eläminen on iskostunut selkäytimeemme. Ihmisen liikkuessa erämaassa ympäristö reagoi läsnäoloomme tavoilla, joista osan havaitsemme ja suuri osa jää meiltä huomaamatta. Meitä paremmin kuuleva ja haistava eläin väistää ja viestittää muille oudosta kulkijasta. Joskus eläimet tulevat tutkimaan outoa kulkijaa. Joskus taas me joudumme väistämään eläimiä. Ihminen vaeltaa erämaan läpi ja samanaikaisesti erämaa läpäisee kulkijan jättäen jälkensä tämän sisälle. Tapahtuma muistuttaa onnistunutta taidekokemusta.

Jätä jälkesi hiljaisuudessa tai huuda, niin metsä vastaa.