Rosa Liksom 16 9 - 30 11 2005

Olet tässä: Etusivu / Rovaniemen taidemuseo

Rosa Liksom

Finlandia – sarja
Rovaniemen taidemuseossa
16.9. – 30.11.2005Olen syntynyt Suomen Lapissa, Peräpohjolassa, Meän kielisellä alueella.
Vanhempani ovat maanviljelijöitä ja poronhoitajia. Muutin Helsinkiin 17-vuotiaana. Tein sekatyömiehen hommia ja opiskelin antropologiaa yliopistossa. Nuoruuteni valtasin taloja ja asuin kollektiiveissa eripuolilla Eurooppaa. Kööpenhaminan Kristianiassa asuin neljä vuotta, Pariisissa monet kesät sekä Breznevin ajan Moskovassa. Kirjoitin kolme ensimmäistä kirjaani Kristianiassa leipomotyön ja kauppa-apulaisen hommien ohessa.
Muutin takaisin Suomeen ja Helsinkiin 1987.

Kirjojen kirjoittamisen lisäksi olen maalannut ja tehnyt lyhytelokuvia vuodesta
1985 lähtien. Olen tehnyt sarjakuvia, värityskirjan ja lastenkirjoja. Kirjoittaminen ja kaikenlaisen taiteen tekeminen on minulle elämäntapa. Teen tätä kaikkea koska nautin suunnattomasti puuhastelustani.
( Rosa Liksomin kotisivuilta: www.rosaliksom.com)

Rosa Liksom on monipuolinen taiteilija, hän on tunnettu kirjailijana ja hänen teoksiaan on käännetty useille kielille. Lisäksi hän on tehnyt elokuvakäsikirjoituksia, lyhytelokuvia, kirjoittanut näytelmän, suunnitellut lastentuotesarjan Kiasmalle jne. Rosa Liksom on pitänyt useita näyttelyitä sekä kotimaassa että ulkomailla.

Kirjoittaminen ja kaikenlainen taiteen tekeminen on Liksomille elämäntapa, mutta Liksom tekee taidettaan järjestelmällisesti ja säännöllisesti. ”Jos kirjoitan, en tee muuta”.  Liksomin mukaan maalaaminen on helpompaa kuin kirjoittaminen. Omien sanojensa mukaan kirjailijana hän ei ole vielä edes aloittanut.

Noin neljästäkymmenestä posliinilautasesta koostuva Finlandia-sarja on näyttely, joka kertoo Suomen historiasta.  Rosa Liksom on värikkäästi kuvittanut Suomen 1900-luvun historian mielenkiintoisia tapahtumia ja merkkihenkilöiden kohtaamisia. Finlandia-sarja sisältää Risto Kauton kirjoittamat tekstit ja Liksomin maalaamat lautaset. Finlandia-sarjasta ilmestyi kirja vuodenvaihteessa (WSOY: Finlandia). Alunperin Finlandia-näyttely on suunniteltu Tamminiemeen Urho Kekkosen museoon, adjutanttien kahvilaan.

 

Liitetiedostot ja formaatit