Reidar Särestöniemi 14 05 - 18 09 2005

Olet tässä: Etusivu / Rovaniemen taidemuseo

Reidar Särestöniemi - syntymän 80-vuotisjuhlanäyttely
Rovaniemen taidemuseossa 15.5. - 18.9.2005

 Imettävä poro

Reidar Särestöniemi on yksi Suomen tunnetuimmista ja kiistellyimmistä kuvataiteilijoista. Hänen syntymästään tulee 14.5. kuluneeksi 80 vuotta. Reidar syntyi Kittilän Kaukosessa Alma ja Matti Kaukosen kuudentena lapsena. Taideopintoja Särestöniemi suoritti Suomen taideakatemiassa sekä Repin - Instituutissa Leningradissa. Taiteellinen läpimurto tapahtui Helsingissä v. 1952. Reidar palasi kuitenkin Kaukoseen, johon hän rakennutti arkkitehtipari Pietilän suunnittelemana hirsisen ateljeen sekä gallerian.

Reidar tunnetaan hyvin värikkäistä, paksulla värimassalla maalatuista ekspressiivisistä maisema- ja eläinaiheistaan joita hän maalasi alkukauden hillitympien ja kubistishenkisten henkilökuvien jälkeen. Reidar  oli tutkinut tarkkaan Lapin luontoa. Hän löysi värinsä ja muotonsa suoraan horsman kukista, maaruskan väreistä ja sammaleisten kivien pinnoista. Hän teki erilaisia materiaalikokeiluja, joiden avulla hän pyrki saavuttamaan mahdollisimman aidon luonnon tunnun symboliikkaa sisältäviin aiheisiinsa.

Reidar Särestöniemi ei saanut suurta arvostusta taidepiireissä. Häntä pidettiin liian populaarina ja erikoisena median suosikkina. Taideteosten hintoja kauhisteltiin ja paksujen maalipintojen kestävyyttä epäiltiin. Teosten suuret signeerauksetkin herättivät paheksuntaa ja taiteilijaa pidettiin ylpeänä keikarina, joka käytti hyväkseen lappilaista taustaansa. Myöhempi tutkimus on osoittanut, että Reidar oli taiteilijana luova, rehellinen ja omaperäinen. Osaltaan hänestä tuli oman julkisuutensa uhri. Hän myönsi, että pellenä on oltava jos haluaa menestyä, mutta ajan myötä se käy rasittavaksi. Loppuaikana Reidar väsyikin vakavasti ja kuoli keväällä 1981.

Juhlavuoden kunniaksi Rovaniemen taidemuseo ja Särestöniemi-museo kokoavat juhlanäyttelyn, joka kertoo keskeisiltä osin taiteilijan tuotannosta. Näyttelyn teokset valitaan yksityisiltä omistajilta sekä omista ja muista julkisista kokoelmista. Mukana on otos edesmenneen suuren Reidar Särestöniemen keräilijän Keijo Eerikäisen kokoelmasta. Näyttelyssä on mukana teoksia, joita ei ole aiemmin näyttelyissä nähty. Näyttely pyrkii seuraamaan taiteilijan taiteellista kehitystä alkuajoista menestysvuosiin. Mukana on myös piirustuksia, luonnoksia, grafiikkaa sekä mitaleja.

Näyttelyn yhteyteen kootaan nettijulkaisu, jossa kerrotaan viimeaikaisista Reidar-tutkimuksista, Reidarin saamasta julkisuuskuvasta sekä pieniä tarinoita Reidarin tunteneilta aikalaisilta. (www.rovaniemi.fi/taidemuseo)
Juuri näyttelyä ennen Ars Nordica-sarjassa on julkaistu professori Marjut Aikion kirja Reidarin elämästä.

Näyttely avataan Rovaniemen taidemuseossa lauantaina Reidarin syntymäpäivänä 14.5. ja Särestöniemi-museossa järjestetään Reidarin syntymäpäiväjuhla 22.5. toiveella, ettei Ounasjoki jäiden lähdön takia kovasti tulvi. "Olen aina saanut jäidenlähdön syntymäpäivälahjaksi" onkin Reidar itse aikanaan todennut.

Näyttelyn yhteyteen järjestetään luentoja sekä opastettuja yleisömatkoja Rovaniemen taidemuseosta Särestöniemi-museoon.

Lisätietoja:
Kaija Kähkönen
amanuenssi
040-7439277

Sukuni juuret