Palas eilen 6 5 - 25 6 2006

Olet tässä: Etusivu / Rovaniemen taidemuseo

Lapin Kuvataideseura Palas r.y. 40-vuotta
Palas eilen

Rovaniemen taidemuseossa 6.5. - 25.6.2006

 

Lapin Kuvataideseura Palas perustettiin Rovaniemellä vuonna 1966. Perustajajäsenet olivat Lapin Taideseura Seitapiirin kuvataidejaoston jäseniä. Palaksen toiminta-alueena on alusta asti ollut koko Lapin lääni. Heti perustamisestaan lähtien Palas halusi korostaa toimintansa maakunnallista luonnetta; niinpä seuran ensimmäinen näyttely järjestettiin Ranualla huhtikuussa 1966. Samana vuonna pidettiin seuran näyttelyitä myös Sodankylässä ja Rovaniemellä. Ensimmäisenä vuonna käynnistyi myös taideleiritoiminta. Ensimmäinen maalausleiri järjestettiin Kaunispäällä kesällä 1966. Opettajana toimi rovaniemeläissyntyinen Suomen taideakatemian opettaja Aale Hakava.

Palas eilen näyttelyyn on koottu taideseuran varhaisten jäsenten teoksia. Mukana on teoksia seuran perustajajäseniltä, kuten seuran ensimmäiseltä puheenjohtajalta Aarne Valkamalta ja sihteeriltä Maija Manniselta. Palaksen perustajajäsenistä mukana näyttelyssä ovat myös Olavi Jäntti, Ilta Sorro, Eino Nikula, Martti Isomettä, Sirkka-Liisa Lustila, Pentti Tulla ja Vilma Korhonen.  Lisäksi mukana on teoksia seuran kunniajäseniltä mm. Einari Junttilalta, Uuno Särkelältä ja Reidar Särestöniemeltä.

Taiteen polulla -juhlakirja

Lapin Kuvataideseura Palas r.y.:n juhlakirja Taiteen polulla on syntynyt Palaksen, Rovaniemen taidemuseon ja Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan yhteistyönä. Julkaisun teemoiksi kiteytyivät kuvataideseuran toiminta, maisema- ja luontokuvaus, henkilökuvaus, mytologiset ja fantasia-aiheet, kukka-aiheet, veistokset sekä suhde abstraktiin ja tekstiilitaiteeseen.

 

Palas tänään 1.6.-1.7.2006
Lapin maakuntakirjaston Lapponica-salissa ja Illusia-kahvilassa
Rovaniemen kaupungintalon aulassa

Palaksen toiminta jatkuu aktiivisena edelleen. Jäseniä Kuvataidejärjestöllä on tällä hetkellä 63 eri puolilla Lapin lääniä. Toiminnan perusperiaatteet ovat edelleen samat kuin 40 vuotta sitten. Palaksen nykyjäsenet esittäytyvät juhlavuonna Rovaniemellä sekä kirjaston että kaupungintalon näyttelytiloissa.  

Tervetuloa!

Lisätietoa näyttelyistä:
Helena Rapakko,  Lapin Kuvataideseura Palas r.y.:n puheenjohtaja, p. 0400-693699, helena.rapakko@luukku.com                     
Teija Holopainen, Lapin Kuvataideseura Palas r.y.:n sihteeri, p. 040-7421963, teija.holopainen@holopaiset.fi  
Riitta Kuusikko, Rovaniemen taidemuseo, p. 040-5836664, riitta.kuusikko@rovaniemi.fi


Olavi Jäntti, Rovaniemen vanha teatteri 1969

Liitetiedostot ja formaatit