Normaali poikkeus 25.4.-7.6.2009

Olet tässä: Etusivu / Rovaniemen taidemuseo

NORMAALI POIKKEUS

Espoon Kuvataiteilijat Rovaniemen taidemuseossa

25.4.-7.6.2009

Espoon Kuvataiteilijat ry täyttää 40 vuotta ja juhlistaa pitkää toimintaansa - Rovaniemen taidemuseossa. Juhlanäyttelypaikan valinta näin kaukaa ”kotoa” saattaa ihmetyttää. Iso osa espoolaisista on kuitenkin aikojen saatossa muuttanut Espooseen jostain ihan muualta, väestö on ikäänkuin valunut pohjoisesta kohti etelää. Päätimme juhlan kunniaksi kääntää kulkusuunnan takaisin kohti pohjoista.

Näyttelyn kuraattoriksi kutsuttiin rovaniemeläinen taidemaalari Juhani Tuominen. Hän pyysi espoolaisia taiteilijoita teoksillaan ja suunnitelmillaan kommentoimaan näyttelyn teemaa ”Normaali poikkeus” ja tarkastelemaan Espoota ja Rovaniemeä myös mielensä kartalla. Myös Juhani Tuominen on voinut tarkastella espoolaista taiteilijakuntaamme etäisyyden antamalla objektiivisuudella ja nähnyt ehkä jotain, jota emme itse näkisi. Ilma täällä ylhäällä on kirkkaampaa!

”Suomi on pinta-alaltaan ja etäisyyksiltään suuri maa Euroopan mittakaavassa. Asukkaat ovat keskittyneet mahdollisimman etelään ja väkiluku harvenee pohjoista kohti, mutta ihmisiä ympäröivä tila samalla lisääntyy. Kaikkialla on siis täyttä, täynnänsä jotain, ihmisiä ja luontoa. Rovaniemi sijaitsee napapiirin tuntumassa ja Espoo tiheämmin asutussa Etelä-Suomessa, pääkaupunkiseudulla Helsingin kupeessa. Molemmat kaupungit ovat kuitenkin jotenkin syrjässä jostakin vaikka sijaitsevatkin ehkä alueittensa henkisessä keskuksessa, mutta me jokainen olemme joka tapauksessa ainakin omassa keskipisteessämme tätä maailmaa.

Näyttelyn nimi Normaali poikkeus on mikrohistorioitsija Giovanni Levin käyttämä ilmaisu niistä menneisyyden arjen ihmisistä, joista on jäänyt meille jälkiä. Nykyisyyshän on tulevaisuuden menneisyyttä. Olemme normaaleja ihmisiä ja elämme arkeamme siellä, mihin olemme asettuneet. Tämä arki on myös käyttövoimaa sille taiteelle, jota teemme, olipa taiteemme vahvasti tai löysästi sidottu asunpaikkaamme tai omasta mielestämme ei ole sitä ollenkaan. Mikä on ihmisen henkinen kotipaikka, on jo moniselitteisempi asia määriteltäväksi. Kaikki tekeminen, myös taiteen tekeminen on jossain suhteessa traditioon. Puhumme inhimillisistä asioista, olemme ihan tavallisia ihmisiä ja samalla kuitenkin myös ainutlaatuisia.” Juhani Tuominen

Näyttelyn taiteilijat: Maiju Ahlgrén, Sirkku Ala-Harja, Alba, Päivi Eerikäinen, Markku Hakuri, Leena Halonen, Gunilla Helve, Anneli Hilli, HelmiRiitta Honkanen, Esa Hyvärinen, Iia Jännes, Janne Kaarlehto, Markku Keränen, Aarre Kärkkäinen, Esa Laurema, Ulla Liuhala, Marja Mali, Carita Maury, Anne Meskanen, Juan Antonio Muro, Maaria Märkälä, Merja Nykänen, Hilkka Okkonen, Tiina Osara, Ahti Parviainen, Eija Pii, Peter Rehor, Seija Rissanen, Aarres Salli, Maija Santala, Nina Sarkima, Alli Savolainen, Päivi Sirén, Kirsi Tiittanen, TOEKS-ryhmä, Marja-Leena Valkola, Eeva-Riitta Vilkuna

Espoon Kuvataiteilijat - Esbo Bildkonstnärer ry on perustettu vuonna 1969. Yhdistykseen kuuluu nyt jo yli sataviisikymmentä ammattitaiteilijaa, jotka joko asuvat tai työskentelevät Espoossa.