Matti Nurminen 60 v 29 9 -11 11 2007

Olet tässä: Etusivu / Rovaniemen taidemuseo

 

Matti Nurminen 60 v.

Rovaniemen taidemuseossa
29.09. – 11.11.2007

 
Pilvi pöydällä, 2006

Kuvanveistäjä Matti Nurmisen tuotanto asettuu suurten perinteiden ja suurten tarinoiden leikkauspisteeseen. Nurminen on armoitettu kivenveistäjä, joka pitää yllä vuosisataista – jollei vuosituhantista – kiveen hakattujen kuvien perinnettä. Hän on siis käsityöläinen, mutta samalla hänen kädenjäljestään paljastuu kuitenkin modernisti: veistäjä jolle muoto sellaisenaan saattaa olla haaste ja jolle veistotaiteen tunnustetut plastiset arvot antavat omat reunaehtonsa. Toisinaan häntä voi tarkastella melkein minimalistina, jonka käyttämät muodot viittaavat vain itseensä ja omaan vähäpuheiseen olemiseensa. Mutta juuri kun ehtii näin ajatella, näkeekin yllättäen jonkun Nurmisen veistoksen, jossa sääntöjärjestelmiin onkin kajottu pienellä nitkautuksella.

Nurminen synnyttää veistostensa omituisen jännitteen usein erilaisilla deformaatioilla, antamalla muodosta syntyä toisen, kajoamalla välin uskaliaastikin materiaalin perinteisesti omiksi koettuihin arvoihin. Hän saattaa antaa jähmeälle kivelle illuusion elastisuudesta. Elastinen kappalehan palaa alkuperäiseen muotoonsa, kun kaikki voimat lakkaavat vaikuttamasta siihen. Mutta kuvanveiston kappale elää aina erilaisten voimien ja jännitteiden myötä, joita veistäjä hienovaraisesti virittelee. Näin Nurmisen veistos nimenomaan elää sen sijaan että olisi vain jähmettynyt kuva.      

Jäätikön tutkijat puhuvat myös deformaatiosta. Jäätikön jokaiseen pisteeseen vaikuttaa kompressiivinen jännitys, joka johtuu jäätikön painosta. Tuntuu kuin Nurminen työskentelisi juuri tällaisessa kompressiivisessa jännityksessä, jossa hartioiden takana vaanivat kuvanveiston perinne ja materiaalin ominaisuudet – yhtä ankarina molemmat. Kun sen tunteen saa siirrettyä kappaleeseen, ollaan veistotaiteen ytimessä.

Otso Kantokorpi

Lisätietoja:
Kaija Kähkönen
016-322 2813
kaija.kahkonen(at)rovaniemi.fi