Koira ja kaverit - Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelma 26 09 - 02 11 2008

Olet tässä: Etusivu / Rovaniemen taidemuseo

Koira ja kaverit - Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelma

Rovaniemen taidemuseossa 26.9.- 2.11.2008

Eläin kuvataiteessa on yksi länsimaisen kuvataiteen pysyvämpiä aiheita. Kuvataiteilijat ovat maalanneet ja veistäneet eläimiä vuosisatojen ajan. Ne ovat osa kertomaperinnettämme, myyttejä ja uskomuksia. Eläimet ovat kuuluneet myös meidän arkipäiväämme jo vuosisatoja - riistana, karjana, työjuhtina - ja nykyään yhä enemmän lemmikkeinä.

Rovaniemen taidemuseon näyttely Koira ja kaverit esittelee eläinaiheisia teoksia Jenny ja Antti Wihurin rahaston suomalaisen nykytaiteen kokoelmasta. Näyttely on koottu Hannele Kylänpään Koira -nimisen veistoksen ympärille. Kylänpään eläinveistokset Koira, Musta kissa ja Jänis kuvaavat taiteilijan omia kotielimiä ja ne on kuvattu eläinten oikeassa koossa ja niille tyypillisessä asennossa. Leikkiin pyytävä koira korvat luimussa löytyy sekä Kylänpään veistoksesta että Lotta Määttäsen maalauksesta.

Näyttely esittelee kokoelman pienoisveistoksia runsaina ryhminä. Koiran veistoskavereiden lisäksi uusia ystäviä löytyy myös värikkäistä maalauksista ja grafiikasta. Näyttelyssä voi huomata kuinka eläinten roolit ovat muuttuneet aikojen saatossa. Olavi Valavuoren maalauksessa Kyntäjä hevonen on ihmisen apuri ja työläinen. Heikki Konttisen Pakettin veistos kertoo maanviljelyksen murroksesta. Siinä isäntä ja emäntä taluttavat lehmää teuraaksi apein mielin.

Usein tämän päivän kuvataiteessa eläin on osa ihmisen arkipäivää, ystävä ja lemmikki. Monelle taiteilijalle eläimeen liittyy myös symboliikkaa. Helena Junttilan maaluksissa karhu on myyttinen unieläin, suojelija ja lempeä äitikarhu. Myyttiset ainekset ja symbolit ovat myös Risto Suomen eläinaiheisten maalausten selkeät peruselementit. Toistuvia eläinhahmoja hänen taiteessaan ovat mm. jänis, hevonen ja joutsen, jotka ovat käsitettävissä symbolisina voimahahmoina. Tutuista elementeistä rakentuu unenomaisia kuvia.

Kansainvälistä eläinten päivää vietetään 4. lokakuuta. Päivä on saanut alkunsa Franciscus Assisilaisen muistopäivästä. Näyttelyssä on esillä Tuomo Saalin maalaus Franciscus, joka kuvaa tätä pyhimystä, harrasta elämän ja lintujen rakastajaa.

Tervetuloa näyttelyyn!

Lotta Määttänen, Koira. 1997.

Lisätietoa näyttelyistä

Riitta Kuusikko, Rovaniemen taidemuseo, 040-5836664 tai 016-3222820, riitta.kuusikko(at)rovaniemi.fi