Kerperos 1 7 - 4 9 2005

Olet tässä: Etusivu / Rovaniemen taidemuseo

KERPEROS
Merja Aletta Ranttilan teoksia
Rovaniemen taidemuseossa 1.7.- 4.9.2005

 

Merja Aletta Ranttila tunnetaan värikkäistä puu- ja linopiirroksissaan. Teoksissaan Merja Aletta kuvaa usein nais- ja eläinhahmojen kautta naisena olemisen tuskaa ja onnellisuutta. Toinen puoli hänen tuotantoa käsittää lasten- ja oppikirjojen kuvituksia sekä lapinaiheisia kuvia. Merja Aletta on kuvittanut ja kirjoittanut saameksi myös kolme lastenkirjaa. Ne ovat hellää ja rakastavaa kuvausta oman pienen Antti-Ánde -pojan seikkailuista jäniksen, linnun ja kalan kanssa. Myös muiden kirjojen tarinat tapahtuvat saamelaisessa elämänmuodossa ja ovat näin sidoksissa taiteilijan omaan kulttuuriin. Viime vuosina Merja Aletta on tehnyt maalauksellisia pastelliteoksia, jotka poikkeavat huomattavasti aikaisemmasta tuotannosta.

Merja Aletta Ranttila syntyi vuonna 1960 Karigasniemellä, saamenkieliseen kotiin. Kun Merja oli puo­litoistavuotias, perhe muutti Lemmenjoelle, jossa isä työskenteli kansallispuiston vartija­na ja kullankaivajana. Merja Aletta opiskeli Lapin taidekoulussa Torniossa 1980-82 sekä

Rovaniemen Taide- ja käsiteollisuus oppilaitoksessa graafisella linjalla vuosina 1982-86. Hän on pitänyt lukuisia yksityisnäyttelyitä ja osallistunut yhteisnäyttelyihin kotimaassa ja ulkomailla 1980-luvulta lähtien. Julkista tunnustusta hän on saanut apurahoina ja palkintoina, mm. Lastenkulttuurin valtionpalkinto 1993 sekä Urpo ja Maija Lahtisen säätiön taidepalkinto vuonna 1994.

Rovaniemen taidemuseossa avataan Merja Aletta Ranttilan retrospektiivinen näyttely 1.7.2005. Näyttelyssä on esillä alkuajan piruja sekä myöhemmin tehtyjä valoisampia teoksia, uusimmat ovat tämän kevään pastellimaalauksia. Lisäksi taiteilija itse kokoaa näyttelyyn kollaasimaisen tilateoksen, missä on osia vuosien varrella tehdyistä töistä.

 

Liitetiedostot ja formaatit