Juhani Tuominen 4.9.-7.11.2010

Olet tässä: Etusivu / Rovaniemen taidemuseo

Juhani Tuominen – Odotushuoneita

Näyttely Rovaniemen taidemuseossa 3.9. -7.11.2010

 

Lapin yliopiston kuvataiteen professori Juhani Tuomisen näyttely Odotushuoneita avaa Rovaniemen taidemuseon syksyn näyttelytarjonnan. Näyttelyn nimi viittaa turkkilaiseen hautahuoneeseen türbeen, jonka arkkitehtonisia ja emotionaalisia interiöörejä, väri- ja valomaailmaa sekä historiallisia merkityksiä Tuominen on tutkinut ja tulkinnut maalauksissaan. Myös suufilaisella Sema-riitillä ja ottomaani-ajan sakraalilla musiikilla on ollut vahva vaikutus Tuomisen maalausten rytmiikkaan ja rakenteeseen.

Juhani Tuomisen ja Istanbulin suhde on kutoutunut nyt neljännesvuosisadan ajan. Vuosien kuluessa kaupungista on tullut hänen taiteensa aiheenantaja ja viittaussuhde. Kyse ei ole vain yksinkertaisesti paikoista, teemoista tai sisällön elementeistä. Istanbul on merkinnyt Juhani Tuomiselle myös paluuta aiheeseen maalauksen ehtona.

Näyttely on ollut esillä vuoden 2010 Euroopan kulttuuripääkaupungissa Istanbulissa Milli Reasürans -galleriassa toukokuussa 2010. Näyttelyyn liittyy kolmikielisen katalogi (turkiksi, englanniksi ja suomeksi) Bekleme odasi – Waiting rooms – Odotushuoneita, joka julkaistiin Istanbulin näyttelyn yhteydessä.

 

Juhani Tuomisen teokset kuuluvat selvästi modernistisen maalauksen kouluun, jossa teoksen lähtökohdan ja lopputuloksen välistä lankaa ei pyritä katkaisemaan.  Tuomisen työskentelyssä viittaukset tilan rakenteeseen syntyvät usein rytmisen sarjan kaltaisena kuvajakona, jossa on notaation piirteitä. Ne ilmentävät tilaa ulottuvuutena, joka hahmottuu liikkeen kautta. Maalaus siis ehdottaa, että tilaa ei ole ennen liikettä. Pinta ja illusorinen tila kohtaavat rajalla, jonka liikkuvan ja kuulevan kehomme muisti ylittää. - (Jyrki Siukonen, Odotushuoneita katalogi)