Joulu 14 11 2003 - 25 1 2004

Olet tässä: Etusivu / Rovaniemen taidemuseo

JOULUN SATUA JA SADUN JOULUA

Suomalaista kuvitustaidetta Rovaniemen taidemuseossa
14.11.2003 - 25.1.2004

Rovaniemen taidemuseo esittelee joulusesongin aikana suomalaista kuvitustaidetta. Näyttelyn teemana on sadun joulu. Kuvitukset kertovat satujen kaksikasvoisesta joulusta, sillä ne ulottuvat seimen ääreltä ja enkelien maailmasta Joulupukin ja tonttujen salaperäisiin touhuihin. Originaalitöiden lisäksi esillä vedoksia, kirjoja, joululehtiä, tietokoneanimaatiota ja installaatiota.

Lumoavia kuvituksia on liki sadan vuoden ajalta (1906 - 2003). Siten näyttely kertoo sekä jouluun liittyvän kuvaston että myös suomalaisen satukuvitustaiteen kehityksestä. Varhaisimmat originaalityöt ovat suomalaisen kuvakirjataiteen uranuurtajan Venny Soldan-Brofeldtin tekemiä. Unohtumattomia, lumoavan kuvamaailman luojia ovat olleet luonnollisesti Rudolf Koivu ja Martta Wendelin. He kuvittivat vuosikymmenien ajan satukirjojen ohella myös joululehtiä.

Uudemmasta kuvitustaiteesta esitellään Leena Airikkalan, Riikka Juvosen, Maija Karman, Matti Kodan, Virpi Talvitien, Henna Takkisen, Ulla Vaajakallion ja Pekka Vuoren originaalitöitä. Mauri Kunnaksen jouluaiheisia kuvia nähdään vedoksina. Tove Janssonin kuusiaihe sekä vedoksina että installaationa kertoo muumien käsityksen joulusta. Näyttelyssä olevat kuvakirjat tutustuttavat myös moniin muihin kuvittajiin.

Tuoreimpia kuvituksia ovat Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan opiskelijoiden työt, joiden teemana ovat Zachris Topeliuksen joulusadut (mm. "Tähtisilmä", "Peikkojen joulu" ja "Jouluyö"). Kuvituksissa mennään tutun punanuttuisen Joulupukin takana oleviin legendoihin. "Jouluyö" kertoo, kuinka tylystä pukista tuli kiltti lahjoja jakava Joulupukki. Joulupukin (Santa Claus) esikuvana on pidetty myös Pyhää Nikolaosta. Tästä legendaperinteestä kertovat Ulla Vaajakallion ikonit.

Tarina joulutähdestä, Rudof Koivun kuvitusta