Jorma Puranen - Karttoja ja kertomuksia 4 6- 5 9 2004

Olet tässä: Etusivu / Rovaniemen taidemuseo

KARTTOJA JA KERTOMUKSIA
Jorma Purasen valokuvia Rovaniemen taidemuseossa 4.6-5.9.2004

 

Jorma Puranen on yksi  maailmalla menestyneimmistä valokuvataiteilijoistamme. Hän on kiinnostunut valokuvan ja historian välisestä suhteesta kuten myös maisemakuvauksen uudenlaisesta käytöstä. Puranen rakentaa maisemistaan monimerkityksisiä tiloja, joissa hän käsittelee maiseman, kulttuurin, historian ja identiteetin yhteyttä. Maisemasta tulee kulttuurinen rakennelma hänen asetellessaan luontoon historiallisia kuvia ja erikielisiä tekstejä. Kuvat sisältävät monenlaisia kertomuksia. Nimeämällä paikat voimme löytää ne kartoistamme; oli kartta sitten mielessämme tai paperilla.

Jorma Puranen on syntyjään (1951) Pohjanmaalta Pyhäjoelta. Hän on opiskelut valokuvausta 1973-1978 Taideteollisessa korkeakoulussa Helsingissä, missä hän toimi valokuvataiteen professorina 1995-1998. Puranen on luennoinut ympäri maailmaa ja julkaissut myös jonkin verran kirjoituksia.

Purasella on ollut useita  yksityisnäyttelyitä ja ryhmänäyttelyitä ulkomailla ja Suomessa. Merkittävimpiä saavutuksia ovat valinta Englannissa järjestettävään The Year of Photography and Electric Image -näyttelyyn 1998 ja Fotofinlandian voitto 1992. Viimeisimpiä Suomen näyttelyitä on  ”Varjoja, heijastuksia ja kaikkea sellaista” -näyttely 2002 Hippolyte galleriassa Helsingissä. Sama näyttely on ollut esillä myös Berliinissä ja Kööpenhaminassa. ”Kuvitteellinen kotiinpaluu”-näyttely on ollut Portlandissa Yhdysvalloissa 2002.