Jeesus seisoo Ruottin puolela - Jaakko Heikkilä 11 8 - 24 9 2006

Olet tässä: Etusivu / Rovaniemen taidemuseo

Jeesus seisoo Ruottin puolela

Jaakko Heikkilän näyttely Rovaniemen taidemuseossa 11.8 - 24.9.2006

Kuvataiteilija, valokuvaaja Jaakko Heikkilä (s.1956) asuu ja työskentelee Kukkolankoskella, Tornionjokilaaksossa. Vuodesta 2001 Heikkilä on työskennellyt osan vuodesta New Yorkissa. Vuosina 2004 ja 2005 hän on työstänyt armenialaista Diaspora-projektia Armeniassa, Los Angelesissa ja Venetsiassa.

Rovaniemellä avattavassa näyttelyssä Tornionjokivarsi kohtaa New Yorkin, Armenian, Vienanmeren Venäjällä, Los Angelesin ja Venetsian. Jeesus seisoo Ruottin puolela –näyttely on tähän saakka laajin katsaus Heikkilän tuotantoon. Näyttely levittäytyy taidemuseon ylä- ja alakertaan erilaisilla teemakokonaisuuksilla. Yläkerta jakaantuu kolmeen pääteemaan; ihmisten huoneita, sattumanvaraisia kohtaamisia ja viattomia maisemia. Alakerran ensimmäinen huone on päiväkirjanomainen tekstien ja kuvien jana. Näyttelyssä on esillä valokuvien lisäksi videoteos, joka tekee kunniaa vedelle ja ihmiselle.

Heikkilälle on tärkeää saada yhteys kuvattavaan kohteeseen. Luottamus ihmisiin täytyy saavuttaa joskus myös ilman yhteistä kieltä. Kontakti kuvattavaan kohteeseen haetaan avoimuudella, eleillä ja olemuksella - omalla persoonalla. Kohtaamisista syntyy keskittyneitä muotokuvia ja kuvia ihmisistä omissa tiloissa ja paikoissa. Heikkilä kuvaa intiimejä ihmisten tiloja, koteja, joissa panoraama aukaisee tilat lattiasta kattoon ja huoneesta toiseen.

Heikkilä on julkaissut neljä valokuvateosta: Meänmaa (1992), Kirkas nöyryys (1997) ja Kukkolankoski (2005) keskittyvät Tornionlaakson ”meän kulttuuriin” ja Pomorit (2001) on teos ihmisistä ja elämästä Vienanmeren rannikon kylissä. Kuvateos Kukkolankoski ja Kukkolasta kertova dokumenttifilmi "Kalan suojaama kylä" on julkaistu kuluvan vuoden alussa.

Heikkilällä on ollut yksityisnäyttelyitä kotimaan lisäksi Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Hänen teoksiaan on useissa kokoelmissa Suomessa, Saksassa ja Ruotsissa. Heikkilän teoksia on myös Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmassa. Taiteilijan kotisivut löytyvät osoitteessa www.studioblue.fi

Tervetuloa!

Rovaniemen taidemuseo on avoinna tiistaista sunnuntaihin 12-17.


Picking the Herbs                                                                                                                      

Liitetiedostot ja formaatit