Helena Junttila - Teoksia 15 10 - 5 12 2004

Olet tässä: Etusivu / Rovaniemen taidemuseo

TEOKSIA - HELENA JUNTTILA
Rovaniemen taidemuseo
15.10. - 5.12.2004

   

Ihmisen ja eläimen erityisesti karhun kohtaaminen, leikkisä eroottisuus, ilo ja suru ovat tunnusomaista kuvataiteilija Helena Junttilan teoksissa. Unet ja tarinat kietoutuvat arkielämän kokemuksiin yhteisen muistimme uumenista. Ihminen tai eläin ei ole ensisijainen, vaan osa laajempaa kokonaisuutta. Aiheena on usein hetki ennen tapahtumaa. Teoksissa avautuu ajaton lappilainen maiseman avaruus yksityiskohtanaan kaukainen saari, puunrunko tai pari sekä musta aurinko. Maalausten maisema hehkuu maanläheisissä punaisen ja sinisen syvissä sävyissä. Tussipiirustusten liehuvahiuksiset naiset, naamiokasvoiset miehet ja lempeät eläimet kertovat elämän eri tilanteista. Eläinhahmot esittävät ihmisen voimavaroja mutta myös eläimellistä puolta itsestämme osana luontoa. Taidokas viiva muuttuu hiuksenhienosta vedosta sysimustaksi hahmoksi, muodoksi. Vesivärimaalaukset ovat kuin vedenalaisia monikerroksisia maisemia väriliukumineen. Tussilaveeraukset rikastuttavat ilmaisua monivivahteisten piirustusten ja utuisten vesivärimaalausten välimaastossa.

Helena Junttila kartoittaa matkaa ajassa läpi merkittävien paikkojen, tilojen ja tapahtumien. Paikka, aika ja etäisyys ovat läsnä. Kokemus ja menneisyyden muisto yhdistyvät. Töissä on nähtävissä paikallisuus, kulttuurisuus, historiallisuus ja tekijänsä persoonallisuus. Koko ympäristö ja luonnon monimuotoisuus elävät täysillä. Tussipiirroksissa yhdistyvät eteerisyys ja voima. Maalauksissa taidokas sommittelu ja värien käyttö imaisevat katsojan teoksen sisään. Tilantuntu on hyvin voimakas.

FM,kuraattori Leena Lohiniva

 

Näyttely Teoksia on Helena Junttilan taiteen ensimmäinen laaja esittely. Mukana on teoksia eri vuosilta. Öljyvärimaalaukset Karhuliisa (1999), Suokuningas (1996) ja Hauki (1999) linjaavat nykysymbolismin suuntaviivoja. Tussipiirrosten herkkä ja voimakas viiva piirtyy selkeänä. Aiheet kertovat taiteilijan voimakkaasta yhteydestä alitajunnan viesteihin. Viime aikoina syntyneet maalaukset kuvaavat korentojen ja kasvien asuttamaa arkaaista maisemaa.

Helena Junttila (s.1963) asuu ja työskentelee Askan kylässä, Sodankylässä.
V. 2003 hänelle myönnettiin valtion 3 -vuotinen työskentelyapuraha.

Helena Junttilan kotisivut http://personal.inet.fi/taide/junttila/ 

    

Kuvakirja Helena Junttilan taiteesta        

Omaa tietään kulkeva pohjoisen taiteilija on luonut kuvaston, joka koskettaa ja puhuttelee. Tussipiirustusten herkkä, runollinen ja samanaikaisesti voimakas viiva kuvaa ihmisen alitajunnan liikkeitä mestarillisesti.

Helena Junttilan (s.1963) teoksia ja unia yksissä kansissa. FM, kuraattori Leena Lohinivan artikkeli Helena Junttilan taiteesta.

Kirja ilmestyy marraskuun alussa ja sitä voi varata ennakkoon Rovaniemen taidemuseosta 15.10.2004 mennessä erikoishintaan 20 €. (Ovh. 25 €). Kirjassa on yli 100 s. ja se on kovakantinen, sidottu, suomi ja englanti.
Näyttelyn avajaisista 14.10. lähtien nähtävänä näytteitä kirjasta.
Rovaniemen taidemuseo puh. (016) 322 2822, taidemuseo@rovaniemi.fi

  

 

 

Liitetiedostot ja formaatit