Hapsu ja Pietu – Simo Heikkilän ja Petteri Laitin huonekaluja ja käyttöesineitä 27 08 04 - 03 10 04

Olet tässä: Etusivu / Rovaniemen taidemuseo

HAPSU JA PIETU
Simo Heikkilän ja Petteri Laitin huonekaluja ja käyttöesineitä Rovaniemen taidemuseossa 27.8. – 3.10.2004

 

Jyväskyläläinen Simo Heikkilä on kansainvälisesti arvostettu ja palkittu sisustusarkkitehti ja vuoden 2003 huonekalusuunnittelija. Hänet tunnetaan julkisten tilojen suunnittelijana, mutta hän tunnustautuu kiinnostuneensa myös tarpeellisten pienesineitten suunnittelusta. Taideteollisesta korkeakoulusta valmistunut taiteilija on suunnitellut huonekaluja pitkäjänteisesti ja kehittänyt oman lähestymistapansa huonekalumuotoiluun. Hänen funktionaalisen suunnittelunsa inspiraation lähteenä toimii milloin mikäkin. Hänen valmiista tuotteesta löytyy aina rakenteellinen periaate ja siinä käytetyt materiaalit. Kokeellisen suunnittelun rinnalla Heikkilä on suunnitellut lukuisia teollisesti valmistettuja kalusteita yksin ja yhdessä arvostettujen kollegojen kanssa.

Heikkilän näyttelyn taustalla on hänen tekemänsä gallup-kysely, jossa hän pyysi vastaajia nimeämään ne kodin tärkeät esineet, jotka muodostavat ihmisen asumisen perustan – sekä huonekalut että pienesineet. Näyttelyyn valikoitui: sänky, pöytä, tuoli, hylly, nojatuoli, penkki, sohva ja keittiökaluste. Pienesineitä ovat: valaisin, kuppi, lautanen, pata, aterimet, puukko, juomapikari, kangas, matto, leikkuulauta ja palamaton alusta. Toivelistalta löytyi vielä jopa taide tai kukka. Heikkilä on suunnitellut teokset näiden vastausten pohjalta.

Hänen suunnittelemat kodin kalusteet ja esineet ovat valmistaneet käsityöläiset eri puolilla Suomea joko verstaissaan tai jo pitkään tuotekehittelyyn ja muotoiluun panostaneissa yrityksissä. Näyttely puhuu paikallisen valmistustavan ja paikallisten materiaalien puolesta. Heikkilä haluaa tuoda esille, että vähemmälläkin tulisimme toimeen. Näyttelyn näkökulma on kriittinen, jopa hieman ironinen. Ekologisuus tulee esille materiaalien paikallisuudessa muun muassa aterimien hopea on Kittilän kaivoksesta ja pöydän kannen tammi Fiskarsin museosta. Heikkilän kuvaama dokumentti, joka seuraa esineiden valmistamista, on myös esillä.

    

Petteri Laiti on inarilainen saamenkäsityön mestari. Hän on ensimmäinen koulutuksen saanut saamelainen hopeaseppä, jonka ateljee Sàmekki sijaitsee Inarissa. Laiti tunnetaan saamelaisen taidekäsityön uranuurtajana ympäri maailmaa. Arktisia, hitaasti uusiutuvia materiaaleja ja saamelaista käsityöperinnettä kunnioittava Petteri Laiti käsittelee taitavasti monia eri materiaaleja. Hopeinen poromerkin muotoinen korvakoru on kuin veistos, poronluukoristeiset kuksat, lusikat ja puukot ovat äärimmilleen viimeisteltyjä taidonnäytteitä.

Petteri Laiti haluaa kotiseudullaan Lapissa vaalia esi-isiltä perittyä muotokieltä, kädentaitoja sekä kykyä valmistaa luonnonaineista toimivia käsitöitä. Tätä hän nimittää Sámi Duodjiksi. Esimerkiksi kuksa, pahkakuppi oikein käytettynä kestää sukupolvesta toiseen – jopa komistuu! Laitin mielestä saamelainen kansantaide toimii ekologisesti tasapainossa luonnon kanssa. Tuotteet jalostetaan pitkäikäisiksi, kauniiksi perintökaluiksi, tuhlailematta hitaasti uusiutuvaa arktista luonnonmateriaalia. Näyttelyssä on esillä myös Petteri Laitin työskentelyä seuraava dokumentti.