Aimo Kanerva - 100 v juhlanäyttely

Olet tässä: Etusivu / Rovaniemen taidemuseo

Aimo Kanerva (1909-1991) – sata vuotta taiteilija syntymästä

Näyttely Rovaniemen taidemuseossa 15.2.-19.4.2009

Rovaniemen taidemuseon, Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmassa on 34 Aimo Kanervan maalausta. Ne muodostavat hienon kokonaisuuden taiteilijan maalausmatkoista Lappiin. Kanervan Lapin vaellus alkoi 1955 Marrasjärveltä. Sen jälkeen taiteilija matkusti perheineen lähes joka kesä Lappiin aina 1970-luvun loppupuolelle asti. Kokoelman teokset on maalattu Marrasjärven lisäksi Ounasjokivarressa, Pallaksen, Enontekiön, Inarin, Utsjoen maisemissa.

Aimo Kanerva maalasi mielellään suomalaista, karua maisemaa. Koskematon luonto veti Kanervaa vastustamattomasti puoleensa, ja hän lähti etsimään sitä Lapista, josta löytyi koskematonta erämaata. Tunturinäkymät, alkukesän suopursut, alati väriä vaihtava suo ja kuusimetsä ovat tyypillisiä aiheita taiteilijan Lapin tuotannossa.

Kanervan taiteessa yhdistyy voima ja herkkyys. Öljymaalaukset ilmentävät karua voimaa kun taas vesivärimaalaukset ovat hauraita ja aineettomia kuin henkäys. Kaikki maisemat, puukuvat ja kukkaset ovat syntyneet luonnossa.

Kanervan maalaukset ovat herkkiä luontotutkielmia, valoa kohti kurkottava suopursu tai sykkyrässä leviävä hiirenvirna ilmaantuu näynomaisesti esiin valkoisesta paperista. Usein tuntuu kuin sivellin juuri ja juuri olisi koskettanut paperia. Toisinaan taiteilija tunkeutuu keskelle koivikkoa tai kuusikkoa vangiten metsässä välkehtivän valon, tai hän tavoittaa puun oksia liikuttelevan raikkaan tuulen.

Näyttelyssä on mukana myös taiteilijan maalausmatkoillaan käyttämää esineistöä.


Aimo Kanerva, Suopursu, 1971