Rovaniemen taidemuseo

Olet tässä: Etusivu / Rovaniemen taidemuseo

Rovaniemen taidemuseo avattiin lokakuun 17. 1986, kun Jenny ja Antti Wihurin rahasto lahjoitti taidekokoelmansa Rovaniemen kaupungille. Suomalaista nykytaidetta käsittävässä kokoelmassa oli tuolloin n. 500 taideteosta. Karttuva kokoelma sai lisää tilaa, kun museon laajennus valmisti toukokuussa 2011. Vanha postiautovarikko sai nimekseen Korundi kovan korukiven mukaan, jota kutsutaan myös Lapin tähdeksi. Taidemuseon lisäksi Korundissa toimii Lapin kamariorkesteri.

Rovaniemen taidemuseon hoidossa on Jenny ja Antti Wihurin taidekokoelman lisäksi nyt noin 1500 teosta käsittävä, karttuva Rovaniemen kaupungin taidekokoelma sekä muutama pienempi lahjoitus- ja deponointikokoelma. Kaupungin taidekokoelman teokset on sijoitettu eri puolille kaupungin toimipisteisiin.

Taidemuseon vaihtuvat näyttelyt kertovat monipuolisesti kuvataiteen koko kentästä myös kansainvälisesti. Euroopan Unionin pohjoisinta vastuumuseotehtävää kantavan Rovaniemen taidemuseon näyttelytoiminnan keskeinen teema on pohjoisuus ja arktiset alueet. Sekä kokoelmanäyttelyiden, että vaihtuvien näyttelyiden yhteyteen suunnitellaan aina taidekasvatusohjelma työpajoineen. Taiteen tutkimus ja taidekasvatus toteutetaan yhteistyössä Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan sekä Taidemuseon ystävät ry:n kanssa.
Kokoelmat

Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelma

Rovaniemen kaupungille lahjoitettu Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelma on yksi Suomen merkittävimmistä nykytaidekokoelmista. Yli 3400 teosta käsittävä ja vuosittain karttuva kokoelma sisältää maalauksia, veistoksia, grafiikkaa, valokuvia, installaatioita ja videoita. Vaikka kokoelman varhaisimmat teokset ovat 1940-luvulta, antaa se varsin laajan kuvan suomalaisen nykytaiteen kehityksestä etenkin 60-luvulta aina tähän päivään saakka.

Kokoelmasta voi nähdä, kuinka taiteen sisällöt ja menetelmät ovat muuttuneet vuosien varrella. Varhaisimmat teokset ovat lähinnä grafiikkaa, pieniä veistoksia ja maalauksia. Teosten koko on kasvanut ja mukaan ovat tulleet erilaiset materiaalikokeilut ja installaatiot sekä valokuva- ja videotaide.

Kokoelmaa kartuttaa ensisijaisesti Jenny ja Antti Wihurin rahaston kuvataidelautakunta. Myös Rovaniemen kaupunki on varannut pienemmän määrärahan kokoelman taideostoihin. Kokoelmaan hankitaan sekä nuorempien taiteilijoiden että jo ansioituneempien tekijöiden teoksia ja siitä löytyy teoksia taiteilijoilta ympäri Suomea.

Taidekokoelman saamista Rovaniemelle voidaan pitää merkittävänä kulttuuritekona. Jenny ja Antti Wihurin rahasto alkoi vuonna 1957 ostaa suomalaista kuvataidetta pyrkimyksenään saada aikaan laadullisesti korkeatasoinen kokoelma, joka antaisi kuvan aikamme taiteesta. Kokoelman kasvettua alkoi 1980-luvun alussa Wihurin rahastolla herätä ajatuksia kokoelman asettamisesta pysyvästi jonkin instituution haltuun pääkaupunkiseudun ulkopuolelle. Pohjois-Suomessa ei tuohon aikaan ollut mittavaa taidemuseota, ja Rovaniemen kaupunki oli ehdolla kokoelman vastaanottajaksi muualla jo toiminnassa olevien taidemuseoiden kanssa. Mikäli kokoelma lahjoitettaisiin pohjoiseen, oli kaupunki sitoutunut rakentamaan tarvittavat museotilat ja vastaamaan museon toiminnasta. Noin 500 teosta käsittänyt kokoelmalahjoitus Rovaniemen kaupungille julkistettiin merenkulkuneuvos Antti Wihurin syntymän 100-vuotisjuhlapäivänä 9.10.1983.

Kokoelma on verkossa.

Taidekokoelman saamista Rovaniemelle voidaan pitää merkittävänä kulttuuritekona.

Rovaniemen kaupungin kokoelma

Rovaniemen taidemuseo huolehtii myös Rovaniemen kaupungin kokoelmasta. Kokoelmaan on hankittu taidetta lappilaisilta tekijöiltä. Hankintojen painopisteenä on lappilainen taide. Teokset sijoitetaan kaupungin toimitiloihin. Kokoelmassa on tällä hetkellä jo yli 1500 teosta.

Andreas Alariesto: Olen tehnyt nämä kuvat, koska nykyinen ja tuleva sukupolvi ei tosiasiassa tietä mittään menneisyyvestä eikä esi-isien elämästä, ja minunkin pensselini heittää kohta heilumasta

Sipilän kokoelma

Vuonna 1986 saatuun testamenttilahjoitukseen kuuluu 35 teosta Aukusti Tuhkan grafiikkaa 

Suomen kulttuurirahaston kokoelma

Suomen kulttuurirahaston Lapun rahasto lahjoitti vuonna 2000 Rovaniemen taidemuseolle 96 kuvaa käsittävän valokuvakokoelman, Matti Saanion Lapin eiliset kuvat. Suomen kulttuurirahasto lahjoittaa vuorovuosina lappilaisen taiteen teoksina Kemin, Aineen ja Rovaniemen taidemuseolle.

Westerlundin kokoelma

Rovaniemen taidemuseo sai vuonna 2001 Rauni Westerlundin lahjoituksena 97 teoksen kokoelman, johon kuuluu Nikolai Iszelennovin, Maria Lagorion ja Adelaide de Lagorion teoksia.

Kokoelmaselain

Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelma on verkossa

  • Kuva-arkisto sisältää Rovaniemen taidemuseon Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelman taideteokset.
  • Kuva-arkistossa voit tehdä hakuja asiasanoilla, taiteilijan nimellä, taideteoksen nimellä, tekniikalla tai vuosiluvulla.
  • Vasemmalla on kategoriapuu, joka toimii myös hakuvaihtoehtona.
  • Teoksen kuvan alapuolella on i-nappula, jonka takaa löytyvät teoksen tiedot.
  • Klikkaamalla kuvaa, saat sen suuremmaksi. Ensimmäisen kuvan latautuminen voi kestää hieman aikaa, seuraavat latautuvat jo nopeammin.

Klikkaa itsesi kuva-arkistoon

Lapin alueellinen vastuumuseo

Rovaniemen taidemuseolle on myönnetty vastuumuseotehtävä vuodesta 2020. Alueeseen kuuluu 12 Lapin kuntaa: Enontekiö, Inari, Kemijärvi, Kittilä, Pelkosenniemi, Posio, Ranua, Rovaniemi, Salla, Savukoski, Sodankylä ja Utsjoki.

Rovaniemen taidemuseon alueellisena vastuumuseotehtävänä on toimia taiteen ja visuaalisen kulttuuriperinnön asiantuntijana sekä kehittää ja edistää toimialansa yhteistyötä sekä taiteen ja visuaalisen kulttuuriperinnön tallentamista ja digitaalista saatavuutta. Rovaniemen taidemuseo neuvoo ja ohjaa kuntia, seurakuntia, taiteilijoita, taideyhdistyksiä ja harrastajia kuvataideasioissa. Taidemuseo tutkii ja dokumentoi lappilaista ja saamelaista taidetta yhdessä Lapin yliopiston kanssa. Aluetaidemuseotyö on kokonaisvaltaisesti osana kaikessa taidemuseon toiminnassa ja koko taidemuseon henkilökunta on sitoutunut aluemuseotyöhön.

Kuva: Ina Collianderin näyttely Matkalla enkeleitten kanssa Lapin ortodoksiseurakunnan Petsamo -salissa 4.9.2011 - 30.4.2012. Valokuva: Arto Liiti.

Ina Collianderin näyttely Matkalla enkeleitten kanssa Lapin ortodoksiseurakunnan Petsamo -salissa
Taidemuseon ystävät

Rovaniemen taidemuseon ystävät ry on perustettu vuonna 2005.

Olemme mukana Rovaniemen taidemuseon toiminnassa tukemalla museotyötä ja taiteen tutkimusta. Meitä on jo liki 100. Haluamme edistää kuvataiteen asemaa ja olla linkki museon ja yleisön rajapinnassa.

Keräämme varoja taidemuseon yleisötyöhön ja järjestämme taidemuseossa luentoja ja esitelmiä kuvataiteen eri osa-alueilta.

Järjestämme myös tutustumismatkoja muihin museoihin sekä retkiä kiinnostaviin kulttuurikohteisiin. Jäsenet ovat tervetulleita taidemuseon avajaisiin ja saavat alennusta taidemuseon tuottamista julkaisuista ja museokaupan tuotteista.

Jäsenmaksut:
20 e / vuosi
10 e eläkeläiset, työttömät, opiskelijat, varusmiehet
150 e ainaisjäsen / kertamaksu
100 e tukijäsen (yhteisö, yritys)

Kysy lisää ja liity jäseneksi:
Rovaniemen taidemuseon ystävät

Henkilökunta
riitta.kuusikko@rovaniemi.fi.jpg    Riitta Kuusikko 

Museonjohtaja
Director

+358 16 322 2820
+358 40 583 6664

     
johanna.nordstrom@rovaniemi.fi.jpg   

Johanna Nordström
Museosihteeri
Secretary

+358 16 322 8589
+358 40 584 8486

     
 Aira_Huovinen_pikkuinen.jpg  

Aira Huovinen
Intendentti (kokoelmat)
Chief Curator (collections)

+358 16 322 2232
+358 40 184 8145 

     
kaija.kahkonen@rovaniemi.fi.jpg   

Kaija Kähkönen
Museolehtori
Curator (art education)

+358 16 322 2237
+358 40 359 4702

     
Anniina ok.jpg  

Anniina Koivurova
Amanuenssi (aluetyö)
Curator (regional cooperation)

+358 40 635 1729

     
susanna.puolakka@rovaniemi.fi.jpg  

Susanna Puolakka
Opas-valvoja
Guide

+358 16 322 2114
+358 50 364 2305

     
 Tanja.jpg  

Tanja Tuovila
Projektisuunnittelija
Project Coordinator

+358 40 746 4233

     
 ulla.viitanen@rovaniemi.fi.jpg  

Ulla Viitanen
Amanuenssi (näyttelyt)
Curator (exhibitions)

+358 16 322 3029
+358 40 626 7589

     
arto.liiti@rovaniemi.fi.jpg   

Arto Liiti
Valokuvaaja
Photographer

+358 16 322 2113 
+358 50 365 9134 

     
 teijo.rovanpera@rovaniemi.fi.jpg  

Teijo Rovanperä
Museomestari
Museum Technician

+358 16 322 8585 
+358 40 561 1713

     
 petteri.huhtaniska@rovaniemi.fi.jpg  

Petteri Huhtaniska
Museomestari
Museum Technician

+358 40 481 7163

 

Sähköposti: etunimi.sukunimi(at)rovaniemi.fi
Email addresses: firstname.lastname(at)rovaniemi.fi

Rovaniemen taidemuseo / Rovaniemi Art Museum
Lapinkävijäntie 4
96100 Rovaniemi
Finland