Rovaniemen taidemuseo

Olet tässä: Etusivu / Rovaniemen taidemuseo

Rovaniemen taidemuseo avattiin lokakuun 17. 1986, kun Jenny ja Antti Wihurin rahasto lahjoitti taidekokoelmansa Rovaniemen kaupungille. Suomalaista nykytaidetta käsittävässä kokoelmassa oli tuolloin n. 500 taideteosta. Karttuva kokoelma sai lisää tilaa, kun museon laajennus valmisti toukokuussa 2011. Vanha postiautovarikko sai nimekseen Korundi kovan korukiven mukaan, jota kutsutaan myös Lapin tähdeksi. Taidemuseon lisäksi Korundissa toimii Lapin kamariorkesteri.

Rovaniemen taidemuseon hoidossa on Jenny ja Antti Wihurin taidekokoelman lisäksi nyt noin 1500 teosta käsittävä, karttuva Rovaniemen kaupungin taidekokoelma sekä muutama pienempi lahjoitus- ja deponointikokoelma. Kaupungin taidekokoelman teokset on sijoitettu eri puolille kaupungin toimipisteisiin.

Taidemuseon vaihtuvat näyttelyt kertovat monipuolisesti kuvataiteen koko kentästä myös kansainvälisesti. Euroopan Unionin pohjoisimpana aluetaidemuseona Rovaniemen taidemuseon näyttelytoiminnan keskeinen teema on pohjoisuus ja arktiset alueet. Sekä kokoelmanäyttelyiden, että vaihtuvien näyttelyiden yhteyteen suunnitellaan aina taidekasvatusohjelma työpajoineen. Taiteen tutkimus ja taidekasvatus toteutetaan yhteistyössä Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan sekä Taidemuseon ystävät ry:n kanssa.
Kokoelmat

Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelma

Rovaniemen kaupungille lahjoitettu Jenny ja Antti Wihurin rahaston taidekokoelma on yksi Suomen hienoimmista nykytaidekokoelmista. Rahaston taideostotoiminta alkoi v. 1957 ja teosvalinnoista huolehti taideostolautakunta. Tavoitteena oli alusta saakka mahdollisimman laadukas kokonaisuus. Rahasto jatkaa taiteen ostamista edelleen ja ostomääräraha on vuosien varrella noussut. Nyt teoksia on jo yli 3300. Myös Rovaniemen kaupungilla on sopimuksen mukaisesti pienempi taideostomääräraha kokoelman kartuttamiseen.

Päätös kokoelman lahjoittamisesta Rovaniemelle tehtiin 15.8.1983. Museon avajaispuheessa Rakel Wihuri sanoi, että ”kokoelma lahjoitettiin teille siksi, koska teillä ei ole täällä vielä mitään”, eihän Rovaniemellä silloin vielä ollut taidemuseota. Yksi syy lahjoitukseen lienee kuitenkin ollut se, että rahaston taiteellisena asiantuntijana toiminut maisteri, myöhemmin professori Leena Peltola oli Rovaniemellä syntynyt ja kirjoittanut ylioppilaaksi kauppalan lukiosta. Myös toisen asiantuntijan taidemaalari Tapani Raittilan vaimo oli rovaniemeläissyntyinen.

Jenny ja Antti Wihurin kokoelma on seurannut suomalaisen taiteen kehitystä 40-luvulta tähän päivään. Kokoelma ei pyri olemaan kattava, mutta se antaa kuvan etenkin 60-luvun tuotannosta aina tähän päivään saakka. Jo maineikkaiden taiteilijoiden ohella kokoelmaan hankitaan nuorten, lahjakkaiden taiteilijoiden teoksia. Taiteen muuttuminen ja uudet menetelmät näkyvät kokoelman kartunnassa. Varhaisimmat ostot olivat lähinnä grafiikkaa, pieniä veistoksia ja maalauksia. Teosten koko on kasvanut ja mukaan ovat tulleet erilaiset materiaalikokeilut, installaatiot, valokuva ja videotaide.

Vaikka suurin osa taiteilijoistamme asuu Etelä-Suomessa, on tässä kokoelmassa runsaasti myös lappilaista nykytaidetta. Hienon taidekokoelman saamista Rovaniemelle voidaan pitää merkittävänä kulttuuritekona. Kokoelma on verkossa.

Kokoelmaan on hankittu teoksia, jotka saavat sydämen väräjämään.

Rovaniemen kaupungin kokoelma

Rovaniemen taidemuseo huolehtii myös Rovaniemen kaupungin kokoelmasta. Kokoelmaan on hankittu taidetta lappilaisilta tekijöiltä. Hankintojen painopisteenä on lappilainen taide. Teokset sijoitetaan kaupungin toimitiloihin. Kokoelmassa on tällä hetkellä jo yli 1500 teosta.

Andreas Alariesto: Olen tehnyt nämä kuvat, koska nykyinen ja tuleva sukupolvi ei tosiasiassa tietä mittään menneisyyvestä eikä esi-isien elämästä, ja minunkin pensselini heittää kohta heilumasta

Sipilän kokoelma

Vuonna 1986 saatuun testamenttilahjoitukseen kuuluu 35 teosta Aukusti Tuhkan grafiikkaa 

Suomen kulttuurirahaston kokoelma

Suomen kulttuurirahaston Lapun rahasto lahjoitti vuonna 2000 Rovaniemen taidemuseolle 96 kuvaa käsittävän valokuvakokoelman, Matti Saanion Lapin eiliset kuvat. Suomen kulttuurirahasto lahjoittaa vuorovuosina lappilaisen taiteen teoksina Kemin, Aineen ja Rovaniemen taidemuseolle.

Westerlundin kokoelma

Rovaniemen taidemuseo sai vuonna 2001 Rauni Westerlundin lahjoituksena 97 teoksen kokoelman, johon kuuluu Nikolai Iszelennovin, Maria Lagorion ja Adelaide de Lagorion teoksia.

Kokoelmaselain

Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelma on verkossa

  • Kuva-arkisto sisältää Rovaniemen taidemuseon Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelman taideteokset.
  • Kuva-arkistossa voit tehdä hakuja asiasanoilla, taiteilijan nimellä, taideteoksen nimellä, tekniikalla tai vuosiluvulla.
  • Vasemmalla on kategoriapuu, joka toimii myös hakuvaihtoehtona.
  • Teoksen kuvan alapuolella on i-nappula, jonka takaa löytyvät teoksen tiedot.
  • Klikkaamalla kuvaa, saat sen suuremmaksi. Ensimmäisen kuvan latautuminen voi kestää hieman aikaa, seuraavat latautuvat jo nopeammin.

Klikkaa itsesi kuva-arkistoon

Lapin aluetaidemuseo

Rovaniemen taidemuseo nimettiin Lapin toiseksi aluetaidemuseoksi vuonna 1993 Kemin taidemuseon rinnalle. Rovaniemen taidemuseon alueeseen kuuluu 12 Lapin läänin kuntaa: Enontekiö, Inari, Kemijärvi, Kittilä, Pelkosenniemi, Posio, Ranua, Rovaniemi, Salla, Savukoski, Sodankylä ja Utsjoki.

Rovaniemen aluetoiminnan piirissä toimii vain muutama taidemuseo; Särestöniemi-museo Kittilässä, Alarieston museogalleria Sodankylässä ja Einari Junttilan kotimuseo Kittilässä. Lisäksi museo avustaa Kemijärven kuvanveistoviikot yhdistystä kokoelmien hoidossa. Museo neuvoo ja ohjaa kuntia, taiteilijoita, taideyhdistyksiä ja harrastajia kuvataideasioissa, inventoi julkisia taidekokoelmia sekä tutkii ja dokumentoi lappilaista ja saamelaista kuvataidetta yhdessä Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan kanssa. Aluetaidemuseon puitteissa järjestetään pienimuotoisia näyttelyitä ja taidekasvatusprojekteja kysynnän ja tarpeen ja resurssien mukaisesti.

Kuva: Ina Collianderin näyttely Matkalla enkeleitten kanssa Lapin ortodoksiseurakunnan Petsamo -salissa 4.9.2011 - 30.4.2012. Valokuva: Arto Liiti.

Ina Collianderin näyttely Matkalla enkeleitten kanssa Lapin ortodoksiseurakunnan Petsamo -salissa
Taidemuseon ystävät

Rovaniemen taidemuseon ystävät ry on perustettu vuonna 2005.

Olemme mukana Rovaniemen taidemuseon toiminnassa tukemalla museotyötä ja taiteen tutkimusta. Meitä on jo liki 100. Haluamme edistää kuvataiteen asemaa ja olla linkki museon ja yleisön rajapinnassa.

Järjestämme taidemuseossa luentoja ja esitelmiä kuvataiteen eri osa-alueilta. Olemme mukana tapahtumien, kuten taiteiden puolesta myyjäisten järjestämisessä. Keräämme varoja taidemuseon tarpeisiin, jotta museo voi palvella kaikkia museovieraita mahdollisimman hyvin.

Järjestämme myös tutustumismatkoja muihin museoihin sekä retkiä kiinnostaviin kulttuurikohteisiin. Jäsenet ovat tervetulleita taidemuseon avajaisiin ja saavat alennusta taidemuseon tuottamista julkaisuista ja museokaupan tuotteista.

Jäsenmaksut:
20 e / vuosi
10 e eläkeläiset, työttömät, opiskelijat, varusmiehet
150 e ainaisjäsen / kertamaksu
100 e tukijäsen (yhteisö, yritys)

Kysy lisää ja liity jäseneksi:
Rovaniemen taidemuseon ystävät

Henkilökunta

Riitta_Kuusikko_150.jpg


 

   

Riitta Kuusikko 
Vs. museonjohtaja

Intendentti (kokoelmat) 
Curator (collections)

+358 16 322 2820
+358 40 583 6664

     

Johanna_Nordström_150.jpg

 

Johanna Nordström
Museosihteeri
Secretary

+358 16 322 8589
+358 40 584 8486

     

Aira_Huovinen_pikkuinen.jpg

 

Aira Huovinen
Amanuenssi (näyttelyt)
Curator (exhibitions)

+358 16 322 2232
+358 40 184 8145 

     

Kaija_Kähkönen_150.jpg

 

Kaija Kähkönen
Museolehtori
Curator (art education)

+358 16 322 2237
+358 40 359 4702

     
   

Anniina Koivurova
Amanuenssi (aluetyö)
Curator (regional cooperation)

+358 40 635 1729

     
   

Susanna Puolakka
Opas-valvoja
Guide

+358 16 322 2114
+358 50 364 2305

     
   

Tanja Tuovila
Projektisuunnittelija
Project Coordinator

+358 40 746 4233

     

Arto_Liiti_150.jpg

 

Arto Liiti
Valokuvaaja
Photographer

+358 16 322 2113 
+358 50 365 9134 

     
 Teijo_Rovanperä_150.jpg  

Teijo Rovanperä
Museomestari
Museum Technician

+358 16 322 8585 
+358 40 561 1713

     
   

Petteri Huhtaniska
Museomestari
Museum Technician

+358 40 481 7163

 

Sähköposti: etunimi.sukunimi(at)rovaniemi.fi
Email addresses: firstname.lastname(at)rovaniemi.fi

Rovaniemen taidemuseo / Rovaniemi Art Museum
Lapinkävijäntie 4
96100 Rovaniemi
Finland