John Storgårds (s. 1963) on opiskellut Sibelius-Akatemiassa ja ulkomailla orkesterinjohtoa, sävellystä ja viulunsoittoa. Storgårds aloitti muusikon uransa viulistina toimien konserttimestarina useissa orkestereissa. Näistä tehtävistä hän luontevasti siirtyi kapellimestariksi: vuosina 1992–96 hän johti Ylioppilaskunnan Soittajia, mikä oli hänen ensimmäinen vakituinen kapellimestarikiinnityksensä. Tätä seurasi yhä jatkuva kiinnitys Lapin kamariorkesterin taiteelliseksi johtajaksi vuonna 1996.
Vuosina 2003–2008 hän oli HKO:n päävierailija, ja syksystä 2008 vuoden 2015 loppuun hän toimi orkesterin 12. ylikapellimestarina. Pitkä yhteistyösuhde kamariorkesteri Avanti!:n kanssa jatkuu edelleen. Vakituisia ulkomaisia kiinnityksiä Storgårdsilla on 2012 alkanut kiinnitys BBC Philharmonic Orchestran päävierailijaksi, ja syksystä 2015 lukien vastaava tehtävä myös Ottawassa National Arts Center Orchestrassa. Lisäksi hän on toiminut keväästä 2016 alkaen Münchenin kamariorkesterin taiteellisena kumppanina.
Storgårds vierailee säännöllisesti esimerkiksi Scottish Chamber Orchestran, Toronton Sinfoniaorkesterin ja St. Louisin Sinfoniaorkesterin kapellimestarina ja hän teki keväällä 2016 sensaatiomaiseksi luokitellun debyytin New Yorkin Filharmonikkojen johtajana. Kauden 2016–17 mielenkiintoisia vierailuja olivat muun muassa debyytit Leipzigin Gewandhausorkesterin, Berliinin RSB Sinfoniaorkesterin sekä Ranskan Kansallisorkesterin kanssa. Kesällä 2016 Storgårds palasi Savonlinnan Oopperajuhlille Mozartin Don Giovannin kapellimestarina tuoden mukanaan Lapin kamariorkesterin debyyttivierailulle Kerimäen kirkkoon. Syyskauden 2017 kohokohtia, Lapin kamariorkesterin Kanadan-kiertueen lisäksi on ollut Sebastian Fagerlundin 'Syyssonaatti'-oopperan kantaesitysproduktio Suomen Kansallisoopperassa. Kauden 2017–18 vierailuihin kuuluu esimerkiksi debyytit Chicagon Sinfoniaorkesterin, Lontoon Filharmonikoiden ja Wienin Radion Sinfoniaorkesterin edessä. Storgårds esiintyy ja levyttää myös viulistina ahkerasti. Hän soittaa aikataulujen salliessa myös mielellään kamarimusiikkia sekä Suomessa että ulkomailla, viime aikoina eri kansainvälisillä festivaaleilla esimerkiksi Ruotsissa ja USA:ssa. Storgårdsin viimeaikaisista orkesterilevytyksistä mainittakoon BBC:n filharmonikkojen kanssa tehdyt Sibeliuksen (Chandos 2014) ja Nielsenin (Chandos 2015) sinfonioiden kokonaislevytykset, jotka molemmat on monissa arvioissa listattu lajinsa huipuiksi. Hänen Dvořák/Suk – levynsä HKO:n ja viulisti Christian Tetzlaffin kanssa oli viime talvena Grammy-ehdokas USA:ssa. Storgårdsin monipuolisuudesta muusikkona ja kapellimestarina kertovat myös hänelle myönnetyt lukuisat julkiset tunnustukset, joista mainittakoon Säveltaiteen Valtionpalkinto ja Wihurin rahaston tunnustuspalkinto, 2002, Svenska Kulturfondenin Kulttuuripalkinto 2011 ja Pro Finlandia – mitali 2012.
www.johnstorgards.com
Alavutelaissyntyinen viulisti Reetta Kataja (s.1986) aloitti viulunsoiton 5-vuotiaana Etelä-Pohjanmaan musiikkiopistossa Tarja Turusen oppilaana. Reetta on opiskellut Anatoli Melnikovin, Katinka Korkealan, Janne Malmivaaran, Tero Latvalan sekä Elina Vähälän johdolla.
Reetta valmistui Musiikin Kandidaatiksi keväällä 2010 Sibelius-Akatemiasta ja kesällä 2012 Musiikin Maisteriksi erinomaisin arvosanoin Hochschule für Musik Detmoldista Saksasta. Työt Lapin Kamariorkesterin I. konserttimestarina Reetta aloitti tammikuussa 2013.
Reetta on osallistunut muun muassa Hagai Shahamin, Jaakko Kuusiston sekä Tuomas Haapasen mestarikursseille. Kamarimusiikkia Reetta on opiskellut mm. Paavo Pohjolan, Marko Ylösen, Minna Pensolan, Xenia Jankovicin, Peter Orthin sekä Auryn-kvartetin johdolla ja on osallistunut Ralf Gothonin sekä Eberhard Feltzin mestarikursseille.
Reetta on toiminut avustajana useassa Suomen orkesterissa (mm. Tapiola Sinfonietta, Suomen Kansallisooppera, Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri, Lahti Sinfonia) ja on soittanut myös Jousia-ensemblen sekä Elokuu Ensemblen riveissä.
Reetta on toiminut mm. Tapiola Sinfoniettan, Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin, Hochschule für Musik Detmoldin sinfoniaorkesterin, Detmolder Kammerorchesterin sekä Nordea Jean Sibelius Orchestran konserttimestarina. Lapin Kamariorkesterin solistina Reettaa kuultiin syyskaudella 2014, kapellimestarina toimi Ari Angervo. Kesällä 2015 Reettaa kuultiin osana Rauma Festivon muusikkokaartia. Reetta työskenteli Lappeenrannan kaupunginorkesterin konserttimestarina syksyllä 2012, kevätkaudella 2017 Reetta toimi Helsingin Kaupunginorkesterin II konserttimestarina.
Linda Suolahti (s. 1989) toimii monipuolisena viulistina Suomessa ja ulkomailla. Hän työskentelee Lapin kamariorkesterissa konserttimestarina viimeistellen samalla maisteriopintojaan Minna Pensolan kokonaisvaltaisessa ohjauksessa Sibelius-Akatemiassa. Musiikin kandidaatiksi hän on valmistunut erinomaisin arvosanoin vuonna 2014 ja vuosina 2014-2015 täydentänyt opintojaan Lontoossa Royal College of Musicissa prof. Jan Repkon luokalla Emma Rose Memorial -säätiön stipendiaattina.
Linda esiintyy usein kamarimuusikkona sekä solistisissa tehtävissä. Hän on soittanut mm. Hämeenlinnan kaupunginorkesterin solistina sekä Sibelius-Akatemian barokkiensemblen solistina Reinhard Goebelin johdolla. Linda on esiintynyt nuorena taiteilijana mm. Kuhmon kamarimusiikissa, Janakkalan musiikkipäivillä, Nurmeksen musiikkiakatemiassa, Sysmän Suvisoitossa, Fiskarsin kesässä, Naantalin musiikkijuhlilla ja Heinäveden musiikkipäivillä sekä Meidän Festivaalilla Tuusulassa. Vuodet 2008-2014 hän soitti perustamassaan Core -jousikvartetissa, joka saavutti ensimmäisen sijan valtakunnallisessa Erkki Melartin -kilpailussa 2010. Vuonna 2016 Linda perusti oman kamarimusiikkijuhlan, Kokonaisen festivaalin, kotiseudulleen Hämeeseen. Festivaalin idea on tuoda esille tuntemattomia naissäveltäjiä eri aikakausilta ja myös esitellä uransa alussa olevien säveltäjien teoksia.
Linda on työskennellyt konserttimestarina, äänenjohtajana ja tuttisoittajana myös Radion Sinfoniaorkesterissa, Helsingin kaupunginorkesterissa sekä Kansallisoopperan orkesterissa, Chamber Orchestra of Europen yhteistyöprojektissa Englannissa sekä useaan eri otteeseen Sibelius-Akatemian orkesteriproduktioissa. Erkki Lasonpalon ja Santtu Rouvalin perustamassa Helsinki Sinfonietassa hän toimii runko-orkesterissa yhtenä konserttimestareista.
Työvapaalla 19.8. - 20.12.2019.Sijaisena Johannes Põlda.
Viulisti Riikka Silvonen opiskeli Joensuun konservatoriossa ja valmistui muusikon opintolinjalta v.1990. Vuonna 1989 hän jatkoi opintojaan Pariisin kansainvälisessä konservatoriossa. Diplomi-tutkintonsa Riikka suoritti ulkomaisten jatko-opintojensa päätteeksi v. 1993 Royal Academy of Music:ssa Lontoossa. Riikka on myös osallistunut useille kotimaassa järjestettäville mestarikursseille, joiden lisäksi hän on täydentänyt opintojaan kursseilla Pariisissa ja Lontoossa.
Riikka Silvonen aloitti muusikkona Rovaniemellä vuonna 1993 ja hän toimii Lapin Kamariorkesterissa 2. viulun äänenjohtajana. Riikalle kamarimusiikin soittaminen on ollut rakasta jo lapsesta asti, joten hän on viihtynyt hyvin Lapin kamariorkesterissa. Orkestereiden solistina ja kamarimuusikkona Riikka Silvonen on esiintynyt Pohjoismaissa ja Baltiassa, sekä Keski- ja Etelä-Euroopassa.
Riikka on myös suorittanut musiikkiterapian perusopinnot ja hän on kiinnostunut taiteen yhteiskunnallisista mahdollisuuksista laajemminkin. Lapinhulluna hän nauttii luonnossa liikkumisesta, erämaavaelluksista, hiihto- ja melontaretkistä tai ihan vain marjanpoiminnasta.
Rovaniemeläissyntyinen Ulla Hakoköngäs kiinnostui viulun soitosta jo pienenä ja aloitti kahdeksan vuotiaana opiskelun Lapin musiikkiopistossa Paula Vuolukan oppilaana. Hänen tärkeimpänä innoittajanaan toimi koko musiikkiopiston ajan sellisti Kai Leinonen.
Vuonna 1988 Ulla jatkoi opintojaan Sibelius-Akatemiassa, missä hän opiskeli Olga Parhomenkon johdolla. Barokkiviuluun hän perehtyi Sirkka-Liisa Kaakisen ohjauksessa. Ulla Hakoköngäs on Lapin kamariorkesterin vakituinen jäsen ja II-viulun varaäänenjohtajana hän on toiminut vuodesta 1995 lähtien.
Tuukka Susiluoto syntyi ja eli lapsuutensa Vantaalla. Hän opiskeli viulunsoittoa Vantaan musiikkiopistossa. Susiluoto aloitti alttoviulunsoiton teini-iässä ja siirtyi täyspainoisesti alttoviuluun muutamaa vuotta myöhemmin. Vantaan musiikkiopistossa hänen opettajinaan olivat Sirkka Kuula-Niskanen ja Seppo Rautasuo (viulu) sekä Pekka Pulakka (alttoviulu). Kahdenkymmenen ikävuoden kahden puolen Susiluoto pakkasi makkaraa HK-ruokatalo-konsernin tehtaan kylmälinjalla. Palkkarahat hän käytti Etelä-Aasiassa matkustamiseen, siellä hän teki myös vapaaehtoistöitä. Alttoviulunsoiton ammattiopintonsa Susiluoto aloitti Helsingin ammattikorkeakoulu Metropoliassa Anna-Kreetta Gribajcevicin ja myöhemmin Atso Lehdon opetuksessa. Samaan aikaan hän aloitti opinnot myös Helsingin Yliopiston humanistisessa tiedekunnassa. Musiikin kandidaatiksi valmistuttuaan Susiluoto pääsi jatkamaan maisterivaiheen opintoihin Sibelius-Akatemiaan. Opettajaksi tuli Lilli Maijala. Samoihin aikoihin hän valmistui maisteriksi Helsingin Yliopistosta pääaineenaan yleinen kirjallisuustiede. Sivuaineopintoja Susiluodolle kertyi suomen, hindin ja nepalin kielistä sekä kasvatustieteestä. Valmistuttuaan hän työskenteli soitto-opintojen ohessa ammattikoulun äidinkielenopettajana Helsingissä. Susiluoto soitti diplominsa Sibelius-Akatemiassa ja valmistui maisteriksi alttoviulu pääaineenaan vuonna 2015. Susiluoto kävi soitto-opintojensa ajan aktiivisesti kotimaisilla ja kansainvälisillä kursseilla, muttei missään opintojensa vaiheessa varsinaisesti opiskellut ulkomailla. Susiluoto teki alttoviulun maisteriopintojen sivussa keikkoja ja sijaisuuksia kotimaisissa orkestereissa, kuten Radion sinfoniaorkesterissa, Keski-Pohjanmaan kamariorkesterissa ja Turun Filharmonisessa Orkesterissa. Syksyllä 2015 hän sai paikan alttoviulun varaäänenjohtajana Lapin kamariorkesterista. Susiluoto soittaa modernia italialaista Luca Primon -alttoviulua.
Lauri Angervo aloitti sellonsoiton 8-vuotiaana Länsi-Helsingin musiikkiopistossa Kari Lindstedtin johdolla. Vuodesta 1987 hänen opettajinaan ovat toimineet Arto Noras, Josef Schwab sekä Alexander Baillie. Angervo on opiskellut Sibelius-Akatemian lisäksi Berliinissä Hochschule für Musik Hanns Eislerissa sekä Hochschule für Künstessä Bremenissä.
Hänen muusikon uransa suunnannäyttäjiä ovat olleet mm. Amadeus-kvartetti, Ari Angervo, Robert Cohen, Frans Helmersson, Janne Saksala, György Sebök ja Mstislav Rostropovits. Lauri Angervo on toiminut Lapin Kamariorkesterin soolosellistinä vuodesta 2004.
Hän on konsertoinut kotimaan lisäksi lukuisissa Euroopan maissa, Japanissa ja Kiinassa sekä kamarimuusikkona että orkesterin solistina. Angervo on kuulunut Selin-kvartettiin, joka voitti ensimmäisen palkinnon Concertino Praga- kilpailussa 1988.
Angervo on soittanut monissa orkestereissa ja yhtyeissä. Niistä mainittakoon mm. Avanti!, Radion Sinfoniaorkesteri, Suomen Kansallisoopperan orkesteri, Oriol-Ensemble (Berliini), Ensemble Modern (Frankfurt), Helsingin Festivaaliorkesteri ja Deutche Kammerphilharmonie (Bremen).
Angervo aloitti F.M. Alexander-tekniikan opinnot 1995 ja valmistui Alexander-tekniikan opettajaksi keväällä 2003 Berliinissä Dan Armonin johdolla
Heli Haapala aloitti huilunsoiton 9-vuotiaana Rauman poikasoittokunnassa, jossa useimmat raumalaiset puhallinsoittajat ovat soittamisesta innostuneet. Turun ja Lahden kautta tie vei Rovaniemelle Lapin kamariorkesteriin. Vaikka opettajia ja muita soittamisen kannalta merkittäviä vaikuttajia on ja on ollut useita, huilisti uskoo oppineensa eniten ja monipuolisimmin musiikista Lapin kamariorkesterin riveissä. Helillä ei ole suosikkisäveltäjää, mutta sekä barokki- että nykymusiikki kiehtovat erityisesti.
Jonna Staas on kotoisin Toholammilta Keski-Pohjanmaalta. Musiikkiharrastuksen hän aloitti 5-vuotiaana instrumenttina piano. Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin konserteissa kuultu oboen ääni lumosi kuitenkin pienen koululaisen niin, että oboe oli saatava. Opinnot alkoivat 9-vuotiaana opettajana Ilmari Varila. Jonna on opiskellut myös Lapin musiikkiopistossa Markku Moilasen oppilaana. Sibelius-Akatemiassa opettajia olivat Jorma Valjakka ja Anna-Maija Luolajan-Mikkola. Musiikin maisteriksi Jonna valmistui vuonna 2006. Opintoja täydensivät tunnit Berliinissä ja Pariisissa, opettajina Berliinin filharmonikkojen soolo-oboisti Albrect Mayer ja Pariisin konservatorion professori Jacques Tys.
Ammatillisista huippuhetkistä mainittakoon ensimmäinen palkinto kansainvälisessä Crusell-oboekilpailussa vuonna 1999 sekä kunniamaininta arvostetussa kansainvälisessä Gillet-Fox –oboekilpailussa Yhdysvalloissa vuonna 2001. Kilpailut ovat olleet hyödyllisiä ja opettavaisia projekteja sekä mahdollisuuksia tavata kollegoita ympäri maailman.
Jonna on työskennellyt vakituisena 1. oboen soittajana Tampere Filharmoniassa, Turun filharmonisessa orkesterissa ja Bergenin filharmonisessa orkesterissa Norjassa. Sen lisäksi hän on työskennellyt sijaisena soolo-oboistin tehtävässä monissa orkestereissa ja yhtyeissä, mm. Avanti!, Suomalainen kamariorkesteri, Helsingin kaupunginorkesteri, Suomen kansallisoopperan orkesteri, TampereRaw, Ruotsin kuninkaallinen oopperaorkesteri, Göteborgin sinfonikot, Bit-20 ensemble ja Oslon filharmoninen orkesteri. Ikävä kotimaahan, Lapin talvien taika ja hyvät muistot Lapin kamariorkesterin avustajana soitetuista konserteista toivat Jonnan Bergenistä Rovaniemelle, kun oboistin toimi Lapin kamariorkesterissa oli avoinna vuonna 2018.
Antal Mojzer sai diplominsa Budapestin Ferenc Lisztin Musiikkiakatemiasta. Muusikon uransa hän aloitti Szegedissä, Unkarin tärkeässä oopperakaupungissa. Ooppera on jäänyt hänen elämäänsä merkittäväksi asiaksi ja ihmisen äänen kauneuden toteutus soittimella on hänen tavoitteensa.
Hän toimi Szegedin Sinfoniaorkesterin äänenjohtajana ja matkusteli Szegedin oopperayhdistyksen kanssa ympäri Eurooppaa. Hänet valittiin vuonna 1987 "Vuoden soittajaksi" samaisessa orkesterissa. Samana vuonna he voittivat Bartók-Pásztory palkinnon, joka on yksi suurin unkarilainen taiteilijoiden palkinto.
Hän on yksi Salieri -kamariorkesterin perustajajäsen ja esiintyi monilla merkittävillä oopperafestivaaleilla (Vichy, Aix en Provance, Monte Carlo) enimmäkseen Teresa Berganzan ja Margaret Pricen kanssa.
Vuosina 1990-1992 hän oli National Symphonyn äänenjohtajana Etelä-Afrikassa Gabor Ötvösin ja Carlo Francin johdolla. Hän nauhoitti monesti SABC radion Johannesburgin studiossa soolonauhoituksia. Glinka Trion jäsenenä hän esiintyi muun muassa Iso-Britanniassa, Unkarissa, Zimbabwessa ja USA:ssa.
Kaudet 1990-2000 hän vietti Israelissa ja toimi äänenjohtajana Israelin Sinfoniettassa Eri Klassin johdolla. 1990-luvulla hänet kutsuttiin monesti Itävaltaan Bregenzissä toimivaan Voralberg Sinfoniaorkesteriin soittamaan. Risto Laurialan kanssa hän on nauhoittanut fagottikamarimusiikin lukuisia kappaleita Helsingissä Yle 1:lle.
Vuodesta 1993 hän on ollut Lapin kamariorkesterin fagotin äänenjohtaja ja vuonna 2008 hän soitti Geoffrey Palmerin kirjoittaman konserton Lapin kamariorkesterille ja Antal Mojzerille John Storgårdsin johdolla.
Lapin kamariorkesterin solistina hänellä on ollut mahdollisuus soittaa fagotti-kirjallisuuden merkittäviä kappaleita: Vivaldi, M. Haydn, Hummel, R. Strauss, Nussio, Villa-Lobos, Larsson, Francaix ja Jolivetin konserttoja.