Lapin kamariorkesteri

Olet tässä: Etusivu / Lapin kamariorkesteri

Lapin kamariorkesteri perustettiin v. 1972. Se on Suomen ja koko EU-alueen pohjoisin ammattikamariorkesteri.

Orkesterin taiteellisena johtajana on toiminut kapellimestari John Storgårds syksystä 1996 lähtien. Rovaniemeä kotipaikkanaan pitävä orkesteri on alueorkesteri, joka esiintyy niin Lapin läänissä kuin koko Pohjoiskalotilla ja ympäri Suomea. Orkesteri on kysytty vierailija eri festivaaleilla, se on konsertoinut mm. Tampere Biennalessa, Viitasaaren Musiikin aika –festivaalilla, Pohjoismaisilla musiikkipäivillä, Pohjois-Norjan juhlaviikoilla, Korsholman musiikkijuhlilla ja Luosto-Classic –tapahtumassa. Vuonna. 2012 orkesteri vieraili Helsingin Juhlaviikoilla, jossa esitettiin Uljas Pulkkisin kamariooppera Viisi naista kappelissa kantaesityksenä. V. 2013 orkesteri vieraili Algeriassa kansainvälisellä festivaalilla Festival Culturel de Musique Symphonique. Elokuussa 2014 orkesteri konsertoi menestyksellisesti Itävallassa Carintischer Sommer festivaalilla ja Lontoon BBC Proms –festivaalilla. Orkesteri on vieraillut myös Venäjällä, Ruotsissa, Tanskassa, Skotlannissa, Unkarissa ja Saksassa.

Orkesterin profiiliin kuuluu jatkuvat Suomen ensiesitykset kaikkien aikakausien kansainvälisten säveltäjien teoksista ja se on kantaesittänyt useiden merkittävien säveltäjien teoksia (mm. Kalevi Aho, Aulis Sallinen, Pehr Henrik Nordgren, Bent Sǿrensen ja Dave Maric). Yhteistyötä orkesteri on tehnyt mm. BBC Philharmonic orchestran kanssa. Orkesterin huippuvierailijoita ovat olleet mm. Soile Isokoski, Håkan Hardenberger, Christian Tetzlaff, Nicholas Daniel, Nicholas Kraemer, Piers Adams, Colin Currie ja Sabine Meyer.

Tunnustuksia orkesterille ovat myöntäneet TV1 (1998) ja Lapin taidetoimikunta (2000). TV 1 myönsi Kalevi Ahon Luostosinfonialle Vuoden valopilkku 2003 –palkinnon; teoksen kantaesittivät Luostotunturilla Lapin kamariorkesteri ja Radion sinfoniaorkesteri.

Yleisradio valitsi Vuoden 2009 levyksi Kalevi Ahon Rituals -levyn. Vagn Holmboen Kamarisinfoniat –levy on saanut loistavat arvostelut ympäri maailmaa ja oli Gramophone Award 2013 ehdokkaana. Kalevi Ahon Theremin- ja käyrätorvikonsertto - levy sai 1900-2000 –lukujen musiikin konserttolevytysten sarjassa arvostetun saksalaisen ECHO Klassik –palkinnon 2015 .