WAu! - Focus in Western Australia - Nykytaidetta Länsi-Australiasta

Olet tässä: Etusivu / Rovaniemen taidemuseo / Näyttelyt / WAu! - Focus in Western Australia - Nykytaidetta Länsi-Australiasta
WAu-kuva.jpg

WAu! Nykytaidetta Länsi-Australiasta -näyttely toteutetaan yhteistyössä Warlayirti Artists Aboriginal Corporation Balgo -taidekeskuksen kanssa. Aboriginaalitaiteen rinnalla nähdään tunnustettuja nykyvalokuvia sekä grafiikkaa.

Australian läntinen osavaltio käsittää noin kolmasosan valtavasta mantereesta, ja taide heijastaa sen ainutlaatuisuutta monipuolisesti. Siitä heijastuu maan ja sen asukkaiden historia erityispiirteineen - eurooppalaistaustaisten lyhyt historia sekä maan alkuperäisväestön kymmeniä tuhansia vuosia vanha historia. Nähtävissä on yhteensulautumista ja törmäyksiä, jotakin outoa ja jotakin oudosti tuttua. Eristäytyneisyys, harvaan asuttu maa, autio maisema sekä ankarat luonnon olosuhteet voivat herättää samaistumisen tuntemuksia myös suomalaisessa katsojassa.

Näyttelyn aboriginaalitaide tulee Balgosta, keskeltä suurta autiomaata (Great Sandy Desert). Lähimpään kaupunkiin on matkaa 270km. Warlayirti aboriginaaliyhteisö pyrkii elämään perinteitään kunnioittaen. Tämä on välillä haasteellista, sillä yhteisö elää yhä päivittäin kolonialismin aiheuttamien traumojen sekä valtaväestön harjoittaman kulttuurin ja politiikan puristuksessa. Taiteella on tärkeä rooli yhteisön itsetunnon ylläpitäjänä.

Alkuperäisväestön taiteesta välittyy kiinteä ja kunnioittava suhde maahan. Taide on luonnollinen osa jokapäiväistä elämää. Se välittää tietoa maasta, perinteistä sekä tärkeistä myyteistä ja seremonioista. Näin ollen taide/taiteen tekeminen on aina myös osa seremoniaa. Aboriginaalien ikiaikainen Dreamtime -käsite liittyy oleellisesti taiteeseen. Dreamtime/Dreaming sisältää kaiken uskontoon ja olemassaoloon liittyvän filosofian.

Näyttelyn valokuvataiteilijat ja graafikko ovat eurooppalaisten maahanmuuttajien jälkeläisiä. Heidän suhteensa maahan ja maisemaan tuo näyttelyyn toisenlaisen näkökulman. Valokuvataiteilijoiden näkemykset ovat riisuttuja, rehellisiä, jopa ironisia. Kuvissa kohtaamme autioituneet kaupungit, ankarien olosuhteiden jättämät jäljet ihmisissä ja maisemissa. Kullakin taiteilijalla on oma lähestymistapansa maahan ja maisemaan. Kaikki australialaiseen elämäntapaan oleellisesti liitetyt elementit ovat läsnä; meri ja rantaelämä, autioituneet kaivoskaupungit, hiljaiset, paahteiset kadut omakotitaloalueilla, muotokuvia ihmisistä. Esillä on myös abstraktia mielenmaisemaan ja luonnon tuhoamiseen liittyvää kannanottoa.

Näyttelyn taiteilijat ovat Jacqueline Ball, Kevin Ballantine, Helen Clarke, Mike Grey, Imelda (Yukenbarri) Gugaman, Helicopter (Joey Tjungurrayi), Lucy Loomoo, Graham Miller, Marie Mudgedell, Patsy Mudgedell, Dora Mungkirna, Ningie Eileen Nanala, Bai Bai Napangarti, Elisabeth Nyumi, Kathleen Paddoon, Brad Rimmer, Angie Topsy Tchooga, Jimmy Tchooga, Juha Tolonen ja Nora Wombi.

Näyttelyn on kuratoinut aboriginaalitaiteen asiantuntija, kuvataiteilija Jaana Lönnroos ja sen suojelijana toimii presidentti Tarja Halonen.

Kuvat: Graham Miller "Dave" 2015 ja Jimmy Tchooga "Warlu Dreaming"

 

JAWR-logo_SU_MUSTA.jpg


27.1.2018 - 27.5.2018 11:00–18:00