Varikon tarina -historiaopastus

varikon tarinat_nettiin.jpg

Miten sodalta säilyneestä, punatiilisestä postiautovarikosta tuli rakastettu kulttuuritalo Korundi? Rovaniemi-viikon kunniaksi järjestetään Marja Jalkasen opastettu kierros Varikon tarina, joka johdattaa meidät rakennuksen historiaan.

Korundi sijaitsee Rovaniemen historian kannalta merkittävässä rakennuksessa, entisessä postiautovarikossa, joka on harvoja sodan tuhoista säästyneitä rakennuksia Rovaniemellä. Rakennuksen menneisyys on edelleen läsnä kulttuuritalo Korundissa, kaikkialla sen saneeratuissa tiloissa. Mykät seinät kätkevät sisäänsä arvaamattoman paljon mennyttä elämää. Pala vanhaa tiiliseinää, ikkuna-aukon kulunut räystäslista tai portaikon koristeellinen kaide joka saneerauksen yhteydessä on jätetty ennalleen, herättää kysymyksiä. Mikä tämä talo oli ennen? Keitä täällä oli, eli ja teki töitä?

Varikkorakennuksen menneisyys kytkeytyy monin tavoin sekä Suomen ja Lapin yleiseen historiaan että posti- ja lennätinlaitoksen historiaan. Rovaniemen kauppalasta oli 1930-luvun alkuun mennessä kehittynyt todellinen postiautoliikenteen keskus, Lapin portti, josta autot kuljettivat postilähetyksiä, tavaroita ja matkustajia ympäri laajaa maakuntaa.

Vanhan varikon tarinoita kertoo Marja Jalkanen. Kierros alkaa klo 17. 

Taidemuseon pääsylipun hinnalla 9/7/5€ tai Museokortilla.


4.9.2018 17:00–18:00