UUSINTA UUTTA. Suomalaista nykytaidetta

Olet tässä: Etusivu / Rovaniemen taidemuseo / Näyttelyt / UUSINTA UUTTA. Suomalaista nykytaidetta
Uusinta_uutta_01_KORUNDIN_NETTI.jpg

Uusinta uutta -näyttely on koottu taidemuseon kokoelman uudishankinnoista.

Jenny ja Antti Wihurin rahaston taidekokoelma on Rovaniemen taidemuseon omistama. Kokoelmaan hankitaan suomalaista nykytaidetta vuosittain ja teokset lahjoitetaan Rovaniemen kaupungille, jossa Rovaniemen taidemuseo pitää niistä huolta. Rahaston nimeämät asiantuntijat valitsevat kokoelmaan soveltuvat teokset. Asiantuntijoina toimivat tällä hetkellä tohtori Liisa Lindgren sekä kuvanveistäjä Pekka Kauhanen. Kokoelmasta kootaan näyttelyitä Korundiin sekä ajoittain muihinkin museoihin. Yksittäisiä taideteoksia lainataan usein eri näyttelyihin, joten kokoelman teoksia näkee usein myös Etelä-Suomen museonäyttelyissä.

Vuoden 2014 taidelahjoituksessa oli 63 teosta. Kokoelma on karttunut tällä hetkellä yli 3000 teokseen keskeisiltä suomalaisilta kuvataiteilijoilta. Uusinta uutta -näyttely on koottu taidemuseon yläkerran kolmeen saliin kolmella teemalla.

VÄRI
Tarja Pitkänen-Walter on tuonut värinsä kehysten ulkopuolelle teoksessaan ”Paint Plays Painting”. Paula Holopainen ihmettelee kaupunkielämän kiihkeyttä maalaussarjallaan ”Aika on aina”. Janne Kaitala korostaa, että hänen maalauksensa eivät kuvaa mitään vaan niissä on viivoja ja värejä. Heikki Marilan teosten nimet Exelsior 4 ja 5 viittaavat kohoamiseen. Siis taiteilija vihjaa nimillä, että maalausten vertikaalisissa linjoissa katseen suunta on nouseva eikä laskeva. Kaija Kiurun teos ”Lost lives” voitti ensimmäisen WihuriEfekt palkinnon v. 2014. Värikkäät täkit johtavat ajatukset menneisyyteen sekä pakolaisuuteen.

ELOLLISTA
Kaarina Kaikkonen tekee taidetta vaatteista. ”Yön kuningatar” teoksessa naisten kengät ovat muuttuneet hyönteisiksi. Paavo Halosen teoksessa ”Hepsankeikka” pohjana ovat vauvan tossut. Kirsi Kaulanen ottaa veistoksillaan kantaa luonnon tuhoutumiseen kuten valoteoksessaan ”Kauneimmat uhan-alaiset kasvimme”. Maija Helasvuon pronssiveistokset sarjasta ”Strange Fruits” ja Heimo Suntion ”Crocodiel Table” sisältävät annoksen huumoria. Senja Vellosen herkät akvarellit tutkivat hedelmien olemusta.

IHMISIÄ
Suurikokoiset kasvotutkielmat ja ihmisten päät ovat viime vuosina olleet monen taiteilijan kiinnostuksen kohteena. Kari Vehosalon ”Doppelgänger I”, Leena Nion ”Twist II” ja Sami Lukkarisen ”Riiko” lähestyvät aihetta kukin omalla persoonallisella tyylillään. Kuutti Lavosen päät kuvaavat usein anonyymejä uskonnosta tai antiikista tuttuja arkkityyppejä. Liisa Hietanen virkatut ”Sirpa” ja ”Pirkko” ovat niin todellisia, että katsoja erehtyy pitämään niitä ensin elävinä. Markku Heikkilän teoksessaan ”Paimen” on kuva taiteilijan isoäidistä, jolla oli maailman pienin karja; yksi lehmä. Elina Merenmies lähentää ja jopa sisäistää ihmisen ja luonnon toisiinsa.

19.6.2015 - 29.5.2016 11:00–18:00