Satumaista – Janusz Grabiańskin satukuvituksia

Kettu_Grabianski_nettiin.jpg

Janusz Grabiański (1929 – 1976 ) oli puolalainen kuvittaja ja graafikko, joka tunnetaan erityisesti lastenkirjojen kuvittajana

Janusz Grabiański (1929 – 1976) oli puolalainen kuvittaja ja graafikko, joka tunnetaan erityisesti lastenkirjojen kuvittajana. Grabiańskin kuvittamia kirjoja on ilmestynyt 21 kielellä, jopa japaniksi ja hepreaksi. Suomeksi julkaistiin 1960–1970-luvulla kymmenen satukirjaa. Rovaniemen taidemuseo on koonnut satukuvitusnäyttelyn taiteilijan lesken Joanna Grabiańskan yksityiskokoelmasta.

Grabiański opiskeli Krakovan kuvataideakatemiassa vuosina 1950–1951 ja siirtyi sitten Varsovan kuvataideakatemiaan vuosiksi 1952–1955. Vuodesta 1958 alkaen kuolemaansa saakka hän kuvitti itävaltalaiselle Ueberreiter-kustantamolle. Hänen kirjojaan palkittiin useilla puolalaisilla ja kansainvälisillä palkinnoilla.

Rovaniemen taidemuseon näyttelyssä nähdään Grabiańskin satukuvituksia tunnetuista saduista mm. Peukaloisen retket villihanhien seurassa. Ihastuttavat satukuvat tuovat mieleen oman lapsuuden tutut satukirjat. Grabiańskin kuvitukset ovat usein värikkäitä akvarelleja kokosivun täyttäviä ilmeikkäitä piirustuksia. Grabiańskin kuvitustyyli ihastuttaa herkkyydellään. Vaivattomilla siveltimen vedoilla Grabiański saa kuvat elämään. Hän kuvitti elämänsä aikana lukuisten tunnettujen kirjailijoiden teoksia: Charles Perrault, Hans Christian Andersen, Mark Twain, Grimmin veljekset ja Enid Blyton. Lisäksi Grabiański suunnitteli julisteita, kalentereita, postikortteja, postimerkkejä, opetusmateriaaleja ja jopa etikettejä sekä käärepapereita. Suomennettuja satukirjoja ja koira-aiheisia postimerkkikuvituksia on esillä näyttelyn yhteydessä.

Näyttelyn kuraattorina on toiminut Rovaniemen taidemuseon museolehtori Kaija Kähkönen.

Näyttely juhlistaa Puolan 100-vuotisjuhlavuotta. Näyttelyn järjestäjinä toimivat Puolan kunniakonsulaatti Rovaniemellä ja Rovaniemen seudun Suomi-Puola yhdistys yhteistyössä Rovaniemen taidemuseon kanssa.

Luento 11.12. klo 18
Dosentti Sisko Ylimartimo
 Janusz Grabiański – muodon ja värin taikuri


21.9.2018 - 6.1.2019 11:00–18:00