Place of Origin - Contemporary Alaska Native Art

Olet tässä: Etusivu / Rovaniemen taidemuseo / Näyttelyt / Place of Origin - Contemporary Alaska Native Art
Place of Origin_vaaka_960x540.jpg

Place of Origin esittelee Alaskan nykytaiteen mielenkiintoisimmat ilmiöt ja teokset Anchoragen museon kokoelmasta. Museon hieno kokoelma sisältää teoksia taiteilijoilta kuten Alvin Amason, Rebecca Lyon, Da-ka-xeen Mehner, Sonya Kelliher-Combs, Erica Lord, Larry Beck, Nicholas Galanin ja monilta muilta.

Anchoragen museossa on laaja Alaskan kulttuurin ja taiteen kokoelma, joka kertoo Alaskan historiasta nykypäivään. Alaskan lukuisat alkuperäiskansat ovat luoneet vahvan kulttuurisen perinteen selviytyä ankarissa olosuhteissa. Monella nykytaiteilijalla yhteys omaan kulttuuriin on katkennut. Usein perheen lapsille päätettiin syrjinnän pelossa olla kertomatta taustastaan, ja moni on vasta aikuisena aloittanut tutkimusmatkan sukunsa ja kulttuurinsa juurille. Osa taiteilijoista on opiskellut perinteisiä menetelmiä ja teemoja, ja jatkaa perinteisiin nojautuvaa taidetta omista, nykypäivän lähtökohdista. Perinteiset kulttuuriset traditiot tuodaan tähän päivään nykytaiteen keinoin.

Perinteisen kulttuurin ja uuden ajan aiheuttamat ristiriidat ovat hedelmällinen alusta alkuperäiskansojen nykytaiteelle. Taiteilijat käsittelevät avoimesti ja usein hyvin henkilökohtaisella tasolla myös kulttuurin peiteltyjä ja kiellettyjä asioita ja yhdistelevät niitä yleismaailmallisiin kysymyksiin.

Öljy- ja kaivosteollisuuden voimakas kasvu Alaskassa, ilmaston muutoksen aiheuttamat vaikutukset ja identiteettikysymykset ovat ajankohtaisia aiheita, joita myös taiteilijat kommentoivat teoksillaan. Taiteilijat voivat ottaa myös kantaa ja tuoda esille mm. kolonialismin vaikutuksen alkuperäiskansojen elämään. Näyttely herättää kysymyksiä kulttuurin voimasta ja roolista maailmassa, joka muuttuu vauhdilla ja voimalla.

Kulttuuritalo Korundi tarjoaa nyt upeat puitteet laajalle katsaukselle arktiseen taiteeseen. Avajaispäivänä 18.10. järjestetään kansainvälinen seminaari Indigenous Art in Arctic, jossa on mukana taiteen tutkijoita ja taiteilijoita Alaskasta, Grönlannista ja Suomesta. Näyttelyn yhteydessä toteutetaan näyttelyjulkaisu sekä työpajoja lapsille ja nuorille.

Kuva: Da-ka-xeen Mehner: Being the Song, 2012. Anchoragen museon kokoelma.

Näyttelyä tukevat

Anchorage_logo.jpg     JAWR-logo_SU_MUSTA.jpg     NordiskKulturfond.png     ROVANIEMEN TAIDEMUSEON YSTÄVÄT Ry LOGO 150.jpg     flags.png                             


19.10.2018 - 9.6.2019 11:00–18:00