Pertti Lohiniva: Maalauksia ja muuta

Pertti_Lohiniva_nettiin.jpg

Rovaniemeläinen Pertti Lohiniva on yksi merkittävimmistä, pitkän uran luoneista kuvataiteilijoista Lapissa. Juhlanäyttely on katsaus uusimpiin teoksiin. Niiden lähtökohtana on kysymys, onko kyseessä koettu vai nähty maisema.

Lohiniva ei tietoisesti tarkkaile maisemaa, vaan keskittyy sen synnyttämiin tuntemuksiin. Teoksista ei löydy esittävää maisemaa vaan pikemminkin häivähdyksiä siitä – mielikuvia, tunnelmia, sävyjä. Pitkälle abstrahoidut maalaukset ovat mielenmaisemia, ne tulevat ja muuntuvat omaehtoisesti kuin säätilat.

Maalauksellinen pinta koostuu paksun ja ohuen, hengittävämmän värikerroksen vastaparista. Teokset ovat abstrakteja maisemamaalauksia olematta silti kiinni maisemamaalauksen perinteessä.

Pertti Lohiniva käsittelee teoksissaan kaikille tuttua ja läsnä olevaa, mutta silti varsin abstraktia aihetta: aikaa. Historia ei kuitenkaan sinällään ole tärkeää, vaan ajan muutosvoima. Kyseessä voi olla hetkellinen tapahtuma tai tuhannen vuoden kuluminen. Aika jättää jälkensä aina ja kaikkiin. Toisinaan Lohiniva kuvaa ajan jälkeä pesemällä ja hinkkaamalla paksua värikerrosta ohueksi, kuluneen oloiseksi ja hauraaksi, ajan patinoimaksi. Toisinaan jälki on kuin kiveen uurrettua tai hakattua.

Ajan ohella tila on tärkeä elementti. Teoksiin voi astua sisään, liikkua niin ajassa kuin tilan eri tasoissa. Jokaisessa teoksessa on tarina, mutta taiteilija haluaa jokaisen katsojan löytävän niistä oman totuutensa.

AVAJAISET
to 20.9. klo 18
Näyttelyn avaa kuvataiteen professori
Jaana Erkkilä-Hill

Performanssi
Veera Lohiniva

Tervetuloa!

Kuva: Pertti Lohiniva: Nimetön 2018.

21.9.2018 - 6.1.2019 11:00–18:00