On the Edge - Äärellä

Olet tässä: Etusivu / Rovaniemen taidemuseo / Näyttelyt / On the Edge - Äärellä
OnTheEdge_näyttely_näkymä_1_NETTI_960x540px.jpg

Korundi tarjoaa kesällä laajan katsauksen kotimaisen keramiikkataiteen huipputekijöiden tuotantoon. Monipuolisessa näyttelyssä nähdään, miten keramiikan perinteiset työtavat, taidot ja materiaaliosaaminen taipuvat uudenlaiseen ilmaisuun.

Huotari_Kesäyön keidas_photo_Anna Autio_detail.jpg

On the Edge – Äärellä on materiaalikeskeinen näyttely. Nykytaidenäyttelyissä pyritään usein häivyttämään materiaalisuutta. Nyt materiaali, keramiikka on pääosassa. Näyttelyyn on valittu keramiikkaa materiaalinaan käyttäviä käsityöläisiä, muotoilijoita ja kuvataiteilijoita. Moni heistä seikkailee usean roolin rajamailla, eikä halua itseään määriteltävän liian tarkasti mihinkään näistä kategorioista.

Näyttelyn esillepano viittaa uuden ja vanhan kohtaamiseen keramiikkataiteessa. Myös uusi, muuttuva ilmaisu perustuu vahvasti perinteisiin työtapoihin, taitoihin ja syvään materiaaliosaamiseen. Näyttelyn kahdesta salista toinen on ripustukseltaan modernistinen. Sen lähtökohdat ovat nykyaikaisessa minimalismin ehdoilla tehdyssä valkoisessa näyttelyarkkitehtuurissa. Toinen sali taas viittaa aikaan, jolloin eurooppalaiset museot syntyivät. Sali on tiheästi ripustettu ja sen sävyt ovat vahvoja. Yksittäiset objektit on nostettu jalustoille kuin korvaamattomat aarteet ja kontrasti nykyaikaan on voimakas.

Näyttelyyn on valittu jokaiselta tekijältä yksi objekti korostaen jokaisen teoksen ainutlaatuisuutta. Teosten kokoerot kertovat paitsi materiaalin monipuolisesta käytöstä myös tekijöiden erilaisista intentioista. Muotokieleltään pelkistetyissä teoksissa näkyy modernin muotoilun perinne, joka Suomessa heijastuu muotoilun lisäksi myös käsitöihin ja veistotaiteeseen. Kaavaa rikkovat runsaat ja leikittelevät teokset. Mukana on niin primitiivisten tuhkalasitteiden ja savun värjäämiä pintoja kuin äänen ja videon avulla tilaan levittäytyviä teoksia.

Näyttelyn ovat kuratoineet ja suunnitelleet Veikko Halmetoja ja Riikka Latva-Somppi. Maailman pohjoisin Arktinen keramiikkakeskus (ACC) toimii näyttelyn tuottajana. Näyttelyn teema On the Edge – Äärellä heijastaa keramiikkataidetta jatkuvassa muutoksessa ja Suomen arktista sijaintia Euroopan reunalla. Näyttely on osa syksyllä 2021 International Academy of Ceramics (IAC) -järjestön On the Edge-nimistä virtuaalikongressia. Näyttely esittelee järjestön suomalaisten tai Suomessa asuvien jäsenten tuotantoa. Lisäksi näyttelyyn on valittu kolmetoista Suomessa asuvaa keraamisen luovan alan osaajaa.

Taiteilijat: Aaltonen Erna, Ando Komugi, Heimala Ville, Hellman Åsa, Huotari Marianne, Isoniemi Eliisa, Kajander Catharina, Kannosto Sakari, Karsikas Matias, Miki Kim, Kivivirta Kirsi, Kulju Veera, Lautenbacher Nathalie, Levonoja Siina, Mankinen Niko, Matikainen Tiia, Mäkelä Maarit, Mäki-Patola Leena, Paikkari Mari, Paikkari Pekka, Park Suku, Pehkonen Laura, Pollari Tuuli, Pöllänen Pauliina, Rintaniemi Päivi, Riska Kristiina, Rytkölä Johanna, Sainio Anneli, Salonen Teemu, Syrjänen Satu, Tuominen-Niittylä Kati, Widnäs Karin sekä Yli-Viikari Tapio.

Taiteilijatapaamiset: 
8.9 klo 18-19 keramiikkataiteilija Miki Kim
15.9 klo. 18-19  keramiikkataiteilija ja taidegraafikko Eliisa Isoniemi
22.9 klo. 18-19 keramiikkataiteilija ja kuvanveistäjä Tiia Matikainen
Museokortilla tai pääsymaksun hinnalla

 

Teoskuva:
Marianne Huotari: Kesäyön keidas, 2020, yksityiskohta

 

7.5.2021 - 10.10.2021 0:00–0:00